Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituspuolueista vakuutellaan, ettei eduskuntaryhmistä ole luvassa uusia yllätyksiä – Vanhanen: Tiedonanto olisi sitonut käsiä

Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vahvisti tänään, että hallituksen sote- ja maakuntauudistus lykkääntyy vuodella, vuoteen 2021.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat kello 17 ottamaan ylimääräisiin kokouksiinsa kantaa, ovatko ne muutosten takana. Suurta dramatiikkaa kokouksissa tuskin on enää tähän päivään luvassa, sillä ryhmissä ei uskota, että kansanedustajia olisi lipeämässä uudistuksen takaa.

Huomiota on kuitenkin herättänyt se, että toisin kuin pääministeri eilen ounasteli, hallitus ei annakaan eduskunnalle sote-muutoksista tiedonantoa vaan pääministerin ilmoituksen. Kuten tiedonantoon, ilmoitukseen ei sisälly luottamusäänestystä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra katsoo, etteivät ison sote-ratkaisun perusteet muuttuneet oleellisesti sen takia, että uudistus lykkääntyy vuoden. Hän ei usko, että kokoomuksessa olisi enää uusia lipeäjiä sote-uudistuksen takaa.

– Enemmän on ratkaisevaa se sisältö, joka selviää syksymmällä, Kopra sanoo.

“Se menee aika pitkälle.”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hanna-Kaisa Heikkinen on ennakoinut, että myös muut soten palikat siirtyisivät maakuntien aloittamisen ohella vuoden eteenpäin. Näin kävisi siis myös esimerkiksi sote-keskusten valinnanvapaudelle, joka näkisi päivänvalon 2023. Toki vapaaehtoisesti olisi mahdollista aloittaa aiemminkin.

– Se menee aika pitkälle, mutta näkisin sillä tavalla, että tässä varmasti kannattaisi nyt kaikkien olla joustavia ja kun näitä viivästyksiä tulee niin kuitenkin mahdollistaa se aloittaminen niille, keille se sopii. Ei meillä Etelä-Karjalassa ole mitään ongelmaa. Kun pilliin vihelletään niin kuudessa kuukaudessa meillä on maakunta pystyssä. Josko voisi sitten tästä viivästyksestä huolimatta ne maakunnat, jotka kykenevät, aloittaa aikaisemmin, Jukka Kopra sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Raija Vahasalo sanoo myös, että työ jatkuu. Hän uskoo, että kokoomuksen ryhmä antaa tänään sote-uudistuksen jatkolle täyden tuen – eli uusia lipeäjiä ei ilmaannu.

Vahasalo kutsuu sote-uudistusta isoksi revohkaksi ja harjoitukseksi. Hän painottaa, että täydellistä ratkaisua ei ole joka tapauksessa luvassa.

“Kyllä ehdottomasti.”

Entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) pitää itsestään selvänä, että keskustan eduskuntaryhmä on soten aikataulumuutosten takana.

– Kyllä ehdottomasti. Tavoite oli totta kai se, että saataisiin joutuisasti mutta hyvin valmisteltua, mutta nyt on realismia se, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja sen päälle perustuslakivaliokunnan aikaa menee niin paljon, että maakunnat eivät saisi tarpeeksi aikaa toimeenpanon valmisteluun ennen vuoden 2020 alkua, Vanhanen sanoo.

Vanhanen kiistää, että hallituksen siirtymisessä tiedonannosta pääministerin ilmoitukseen olisi kyse siitä, että pelättäisiin mitata luottamusta suuressa salissa.

– Minä luulen, että ehkä se toimenpide, joka olisi myös hallituksen luottamuksen mitannut, olisi myös sitten kiistanalaisessa asiassa sitonut yksittäisten edustajien kantaa syksyä ajatellen, Vanhanen sanoo.

Kun häneltä kysyy tarkennusta, hän sanoo kuitenkin, ettei ole kuullut mitään tähän liittyen.

– Perussyy, minkä takia se nyt eduskuntaan tuodaan on se, että voimaantulon lykkääminen on kuitenkin todella merkittävä asia, hän jatkaa.

Varoituksia lisäkustannuksista.

Vanhasen mukaan soten siirtyminen aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia valtiolle.

Oppositiosta puolestaan on varoiteltu koko sote-uudistuksen tulevan kalliiksi ja varoiteltu miljardikustannuksista.

Vanhanen sanoo myös, että sote-alalla yksityistäminen saattaa jopa kiihtyä.

– On hyvä, että edustajat tietävät, että tällaisia vaikutuksia on. Tämä jälkimmäinen on minun arvio siitä, mitä ehkä kentällä tulee tapahtumaan. Tämä on mittakaavaltaan sellainen, että on hyvä, että eduskunnalle tulee tämä tieto tästä arvion muuttumisesta.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo, ovatko kaikki muuttuneen tilanteen takana ryhmässänne?

– Ei voi sanoa ennen kuin ryhmäkokous on käyty, mutta totta kai se peruslähtökohta, että sote-uudistus halutaan viedä maaliin, on yhteinen … Siihen, että maakunta-sote pitää maaliin saada, on sitoutuminen kyllä olemassa.

Myös Simon Elo nostaa esiin sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisen kustannuksia.

– Niin kuin pääministeri arvioi, niin mekin olimme arvioineet jo sitä, että se tarkoittaa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa ja tietysti oma näkemykseni on se, että tässä paljastui se hintalappu, mikä tällä eduskuntakäsittelyn asiattomalla viivyttämisellä, Elo sanoo ja heittää piikkiä opposition suuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE