Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

5.2.2019 15:51 ・ Päivitetty: 5.2.2019 15:51

”Halvimman hinnan seuraus on ihmiselle kallis” – Kansanedustajat vaativat vammaispalveluiden ongelmiin pikaista ratkaisua

Kehitysvammaisten palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki Ei myytävänä -kansalaisaloitteen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 29. elokuuta 2018.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaa pika-aikataululla valmisteluun lainmuutokset, joilla vahvistetaan vammaisten henkilöiden osallisuutta ja oikeusturvaa. Valiokunta antoi eduskunnan talousvaliokunnalle tänään lausuntonsa Ei myytävänä -kansalaisaloitteesta.

– Nykyinen tilanne on ollut monen vammaisen ja heidän läheistensä kannalta kestämätön. Ei myytävänä -kansalaisaloitteen tarinat elävästä elämästä kertovat, että pahimmillaan kilpailutuksessa saadun halvimman hinnan seuraus on ihmiselle kallis. Kodin vaihtaminen pakolla ja turvallisen ympäristön menetys voivat johtaa vammaisen hyvinvoinnin ja terveyden romahtamiseen. Se hinta on liian kallis kilpailuttamisesta, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kristiina Salonen (sd.).

Valiokunta piti ongelmallisena sitä, että vammaisten henkilöiden osallisuudesta heitä koskevassa päätöksenteossa ei ole riittävästi huolehdittu, palvelujen jatkuvuutta ei ole turvattu eikä palvelujen käyttäjillä ole riittäviä oikeussuojakeinoja hakea muutosta järjestämistavan valintaan.

– Tällä hetkellä vammaisille ihmisille hankitaan palvelut massana, eikä siinä huomioida vammoista ja sairaudesta aiheutuvia erityispiirteitä, jotka tulisi nähdä palveluiden sisällöissä. Tämän lisäksi ei ole kuultu asiakkaan omia toiveita eikä tarpeita, muistuttaa valiokunnan jäsen Anneli Kiljunen (sd.).

”Asiakkaan etu jää hankintalain jalkoihin liian usein.”

– Asiakkaan näkemykset ja osallisuus itseään koskevissa asioissa, elämänmittaisessa asumisessa ja päätöksenteossa ei toteuteta riittävästi. Tämän lisäksi vammaiset omat oikeuskeinot ovat jääneet jalkoihin markkinatuomioistuimelle, Kiljunen jatkaa.

Sosiaalilainsäädännössä säädetään velvoittavasti asiakkaan edun ja hänen tarpeidensa huomioon ottamisesta. Asiakasta koskeva asia on käsiteltävä ja ratkaistava siten, että ensisijaisesti otetaan huomioon asiakkaan etu. Asiakkaan edun huomioon ottaminen koskee myös palvelujen hankintaa koskevia päätöksiä ja ratkaisuja muun muassa hankintasopimusten kestosta.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunta lähetti tänään tärkeän viestin talousvaliokuntaan haavoittuvassa asemassa olevien elinikäisten palveluiden kilpailuttamisen ongelmista. Esimerkiksi vammaisten henkilöiden asumispalveluiden kilpailuttamisen seurauksena vammaisen koti ja tutut hoitajat ovat voineet vaihtua ympäriltä pahimmillaan kolmen vuoden välein. Asiakkaan etu jää hankintalain jalkoihin liian usein. Näin ei voi olla. Onkin tärkeää, että tarvittavat muutokset lainsäädäntöön valmistellaan viipymättä, toteaa valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).

Mahdolliset lainmuutokset on tarkoitus saada eduskunnan käsiteltäväksi syysistuntokaudella 2019.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU