Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Häpeäksi Suomelle” – Marin kommentoi Ykkösaamussa saamelaiskäräjälain kohtaloa

LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Saamelaiskäräjälaki kaatui perjantaina perustuslakivaliokunnassa. Ylen Ykkösaamussa pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi pitävänsä erittäin surullisena, ettei saamelaiskäräjälakia kyetty viemään läpi.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– On valitettavaa, harmillista ja erittäin surullista, että me emme kyenneet tällä eduskuntakaudella viemään saamelaiskäräjälakia eteenpäin, läpi. Tämä on ollut useiden hallitusten pöydällä, eikä tämä asia mihinkään päiväjärjestyksestä poistu, vaan on seuraavan hallituksen esityslistalla, hän sanoi.

Marinin mukaan ei olisi pitänyt olla mitään estettä perustuslakivaliokunnan mietinnön tekemiselle. Hallitus antoi esityksen määräaikaan mennessä. Perustuslakivaliokunnan äänestyksessä mietintö kaatui äänin 7-9, eikä saamelaiskäräjälaki näin ollen etene eduskunnan suuren salin käsiteltäväsi.

Helsingin Sanomat nosti tänään esiin, että SDP:n Tuula Väätäisen tilalla perustuslakivaliokunnan kokouksessa oli keskustan Markus Lohi, koska SDP:n varaedustajat Johannes Koskinen ja Merja Mäkisalo-Ropponen olivat estyneitä. HS:n mukaan tämä sinetöi lain kohtalon.

– Sosialidemokraatit, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP äänestivät sen puolesta, että asiasta olisi laadittu mietintö. Kaikki sosialidemokraattien edustajat, jotka olivat paikalla, myös äänestivät tämän puolesta. En tiedä, minkä vuoksi meidän yksittäinen edustajamme ei päässyt osallistumaan tuohon kokoukseen, Marin kommentoi asiaa Ykkösaamussa.

– Tämä kaatui kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten äänillä. Sosialidemokraatit olivat sen puolesta, että saamelaiskäräjälaki olisi hallituksen esityksen mukaisesti viety läpi, hän sanoi.

Hallituksen lakiesitys vietiin eduskuntaan riitaisena.

– Keskusta sitä vastusti ja mielestäni myös jarrutti pitkään. Tein sen ratkaisun, että laki viedään eduskuntaan, jotta sali pääsisi ottamaan kantaa. Nythän näin ei käynyt sen vuoksi, että perustuslakivaliokunta asiaa ei saliin vienyt.

Me emme elä sellaisessa maassa, jossa saamelaisten oikeuksia kunnioitetaan riittävästi.

MARINILTA kysyttiin, millainen henkilökohtainen tappio hänelle on, ettei saamelaiskäräjälakia saatu vietyä läpi.

– Minun mielestäni tässä ei lainkaan ole oleellista, minkälainen tappio tai arvovaltatappio tämä on minulle henkilökohtaisesti. Olen erittäin surullinen siitä, että tätä Suomen räikeää ihmisoikeuskysymystä ei saatu vietyä eteenpäin. Me emme tällä hetkellä elä sellaisessa maassa, jossa saamelaisten oikeuksia kunnioitetaan riittävästi, Marin sanoi.

Hän huomautti, että saamelaiskäräjälakia valmisteltiin hyvin huolellisesti oikeusministeriössä yhdessä saamelaiskäräjien edustajien kanssa ja että laki oli myös saamelaiskäräjien hyväksymä.

– Mielestäni tämä on todella surullista ja valitettavaa, häpeäksi Suomelle, että me emme ole saaneet tässä asiassa ratkaisua aikaiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE