Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Harakka avasi SDP:n rajun arvostelun: ”Onko kyse uskoontulosta?” – Sipilä tuskastui syytösten turhuuteen

SDP puuttui eduskunnan veronkiertokeskustelussa Sipilän hallituksen puheiden ja tekojen ristiriitaan sekä tivasi, mihin konkreettisiin toimiin hallitus lopulta on valmis korulauseidensa takana.

Timo Harakan mukaan hallitukselta puuttuu uskottavuus verovälttelyn vastaisissa toimissa. Ristiriita korostuu Panaman tietovuotoa edeltävissä ja sitä seuranneissa teoissa.

– Mitä hallitus teki ennen Panama-vuotoa? Tarjoili veronkiertäjille armahduslakia, jossa miljoonien eurojen verorikoksesta olisi saanut mitättömät rapsut. Lisäksi hallitus tarjoili suoran omistuksen piilottamista hallintarekisteriin ja lisäksi kaksi hallituksen ministeriä oli hankkinut käytännön kokemusta veroparatiisista tai verosuunnittelusta.

Harakan mukaan kääntymys tapahtui yhtäkkiä.

– Yhtäkkiä hallituksella on joka päiväksi jotain nimellisiä toimia ja julkilausumia. Se ottaa itselleen kunniaa EU:n toimista. Mutta ne ovat vasta alkutekijöissään. Siksi on sanojen sijaan keskistyttävä tekoihin. Jatkaako Suomi jarruttamista kuten tähän saakka? Onko siis kyse uskoontulosta vai ulkokultaisuudesta?

Harakka kysyi:

– Kannatatteko yleisöjulkisuutta eurooppalaisen omistajarekisterin julkaisemisessa? Kannatatteko yleisöjulkisuutta yhtiöiden voittojen ja verojen maakohtaisessa julkaisemisessa? Kyllä vai ei? Kannatatteko täyttä avoimuutta myös Brysselissä eikä vain salamavalojen välkkeessä?

Lisää aiheesta

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli samoilla linjoilla Harakan kanssa. Hän kysyi, onko hallituksella aitoa tahtoa omistajajulkisuuden toteuttamiseen. Hänen mukaansa hallituksen ”rekordi” ei ole vahva.

– Tärkeää on, että rikosten lisäksi pystytään estämään verovälttely. Läpinäkyvyys ennen kaikkea.

Myös Maarit Feldt-Ranta huomautti, että hallitus on vasta suuren julkisuuden jälkeen vetäytynyt monista aikeistaan, muun muassa hallintarekisterin osalta.

– Huomaamme kaikki, että puheet Panama paperien jälkeen ovat dramaattisesti muuttuneet, mikä sinänsä on erittäin hyvä. Mutta politiikassa tärkeää ei ole se mitä sanoo vaan se mitä tekee.

Pia Viitanen puolestaan huomautti, että vielä viime vaalikaudella Suomi pyrki veronkierron torjunnan kärkimaaksi Jutta Urpilaisen johdolla.

– Suunta muuttui kärkimaa-ajattelusta jarrumiesasenteeksi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ja pääministeri Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa tiistaina 26. huhtikuuta 2016. Eduskunnassa oli käytiin keskustelua veronkierrosta ja verovälttelyn kitkemisestä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ja pääministeri Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa tiistaina 26. huhtikuuta 2016. Eduskunnassa oli käytiin keskustelua veronkierrosta ja verovälttelyn kitkemisestä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti arvostelua asiattomana.

– Keskustelun henki on turhaan syyttelevä. En usko, että tässä salissa on yhtään sellaista henkilöä, joka vastustaisi sitä, että saamme harmaan talouden kautta lisää tuloja. Tämä on turhaa keskustelua siitä. Rikollinen toiminta ja veronkierto pitää saada kuriin. Hallitus tekee kaikkensa.

Sipilän mukaan parlamentaarinen työryhmä nimetään torstaina. Ryhmä pohtii keinoja verovälttelyn estämiseksi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vastasi Harakalle lyhyesti.

– Kannatammeko yleisöjulkisuutta? Vastauksemme on yksiselitteisesti kyllä.

Stubb sanoi myös, että ”me emme laajenna hallintarekisteröintiä Suomeen”.

– Ehkä yhden esimerkin voi ottaa. Karkeasti 50% Helsingin pörssin omistuksesta on ulkomaalaisten käsissä ja suurin osa käyttää hallintarekisteröintiä. Jos näin ei olisi, he kaikki joutuisivat avaamaan pankkitilin Suomeen. Tämä varmasti vaikeuttaisi potentiaalisesti ulkomaalaisten investointeja Suomeen.

Kukaan salissa ei ole toistaiseksi ilmoittanut kannattavansa veronkiertoa ja veroparatiiseja. Hallituksen ministerit myös toistelivat useaan kertaan tekevänsä kaiken mahdollisen ja ehkä vähän enemmänkin niiden torjumiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE