Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Harakka ja Skinnari vaativat EU:lta toimia Israelin mahdollisten sotarikosten tutkimiseksi

AFP / LEHTIKUVA / -
Ruumiita kaivetaan ylös joukkohaudasta sairaala-alueella Khan Yunisissa Gazassa 21. huhtikuuta.

Israelin sotatoimet Gazassa ovat jatkuneet yli 200 päivää ja aiheuttaneet yli 34 000 uhria. Kaksi entistä ministeriä, Timo Harakka (sd.) ja Ville Skinnari (sd.), tuomitsevat jyrkästi Israelin siviiliväestöön kohdistamat sotatoimet ja vaativat EU:ta toimiin mahdollisten sotarikosten tutkimiseksi.

Demokraatti

Demokraatti

– EU-mailla on historiallisesti erilaisia suhtautumistapoja Israeliin ja Palestiinaan. Nyt paine toimiin kuitenkin kasvaa myös EU:n sisällä. Ranskan ulkoministeri on jo herätellyt keskustelua esimerkiksi pakotteista Israelille, Gazan humanitaarisen avun perille saamiseksi. Espanja puolestaan vaatii EU-maita tunnustamaan Palestiinan valtion. Myös G7 maat, ml. Yhdysvallat ja Kanada, ottivat juuri kantaa kestävän tulitauon saamiseksi ja panttivankien vapauttamiseksi, Skinnari toteaa tiedotteessa.

GAZAN sodassa uhreja ovat pääasiassa naiset ja lapset. YK:n mukaan sodassa kuolee tai loukkaantuu lapsi joka 10. minuutti. Harakka ja Skinnari pitävät erittäin hälyttävänä, että kahdelta sairaalan alueelta on löydetty joukkohautoja. YK vaatii joukkohautojen, joissa uhreja on löydetty kädet sidottuna, uskottavaa ja läpinäkyvää tutkintaa.

– Poliittiset näkemyserot EU-maiden välillä suhteessa Israeliin ja Palestiinaan eivät saa estää täysin universaalin kansainvälisen oikeuden puolustamista. Sotatoimien on kohdistuttava sotilaskohteisiin ja siviilejä täytyy suojella. EU:n on syytä vaatia joukkohautojen tutkimista yhdessä YK:n kanssa. Aivan kuten tuomitsemme Venäjän sotarikokset Ukrainassa, on meidän tutkittava ja tuomittava Israelin mahdolliset sotarikokset Gazassa, Harakka painottaa tiedotteessa.

– EU:ssa on nyt nopeasti tehtävä yhteistyötä ja vaadittava konkreettisia toimia Israelilta Gazan siviilien suojelemiseksi. Kyse on laajemmin myös EU:n uskottavuudesta kansainvälisenä toimijana ja kansainvälisen oikeuden puolustajana, Skinnari sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE