Politiikka

Harkimo menetti uskonsa professoreihin – parahtaa tuskastuneena: ”Mikä tässä nyt on muuttunut?”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Harry Harkimo pettyi soteasiantuntijoiden kantaan. Kuvassa myös Susanna Koski ja Wille Rydman.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Harry Harkimo pettyi soteasiantuntijoiden kantaan. Kuvassa myös Susanna Koski ja Wille Rydman.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Harry Harkimo pettyi soteasiantuntijoiden kantaan. Kuvassa myös Susanna Koski ja Wille Rydman.

Poliitikot eri puolueista ovat kommentoineet ahkerasti sosiaalisessa mediassa kolmen sote-asiantuntijaryhmän jäsenen kannanottoa, että viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä.

– Nyt toistetaan vuosien varrella tuttuja uhkakuvia ja osin vääriä näkemyksiä, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander kirjoittavat Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

He kiittelevät sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen viimeaikaista valmistelua, joka ei heidän mielestään ole ollut niin huolimatonta kuin julkisuudessa on väitetty.

– Ja asiantuntijoita on nyt kuultu viime kesän jälkeen. Kuuleminen on myös johtanut lukuisiin parannuksiin laki­paketissa.

Asiantuntijakolmikko varoittaa, että uudistuksen tarpeettomalla pitkittämisellä on arvaamattomat vaikutukset.

Kritiikkiä löytyy kuitenkin hallituspuolueidenkin riveistä. Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo on tviitissään erityisen pettynyt professori Heikki Hiilamon ”takinkääntöön”. Harkimo ihmettelee, mikä on muuttunut parissa kuukaudessa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson löytää myös asiantuntijoiden kirjoituksesta useita korjattavia kohtia.

Hän huomauttaa, että tämänhetkisen lakiesityksen mukaan maakunnille tulee velvoite tarjota asiakasseteliä useissa sosiaalihuollon palveluissa, sekä mahdollisuus tarjota niitä myös erikoissairaanhoidossa.

– Tämä muutos ei kuitenkaan miltään osin pelasta tai muuta niitä keskeisiä rakenneongelmia, jotka sisältyvät hallituksen sote-esitykseen. Siirtyminen monituottajamalliin ja palveluiden markkinaehtoistaminen tarkoittaa edelleen, että sote-uudistukselle asetetut tavoitteet eivät tule toteutumaan, hän kirjoittaa Facebookissa.

Andersson muistuttaa, että Heikki Hiilamo kirjoitti vielä 10. joulukuuta, että Suomeen on tulossa ”nykyistä huonompi terveydenhoito”.

– Siinä kirjoituksessa hän oli vielä sitä mieltä, että uudistusta on valmisteltu huonosti sekä sitä, että valinnanvapauden asettaminen integraation edelle ei ole oikea ratkaisu. Nyt Hiilamon mieli on muuttunut, mutta hallituksen sote-esitys ei.

Asiantuntijakolmikolla on myös viesti uudistuksen ”uuskriitikoille”.

– Heillä ei ole esittää toimeenpanokelpoista vaihtoehtoa vuosia valmis­tellun lakipaketin tilalle. Osan ideoista ovat jo edelliset hallitukset haudanneet.

Andersson on eri mieltä.

– Mikäli hallitus olisi halukas, on täysin mahdollista rakentaa sote-järjestelmä maakuntahallinnon pohjalle, niin että maakunnat ovat sote-palveluiden järjestäjät ja pääasialliset tuottajat.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat