Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Professori Hiilamo varoitti sote-shokista, avautuu nyt Facebookissa: “Miksi ylipäätään asetetaan asiantuntijaryhmiä?”

Professori Heikki Hiilamo.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo hämmästelee Facebook-päivityksessään sote-valmistelua.

– Miksi meitä ei kuultu? Miksi ylipäätään asetetaan asiantuntijaryhmiä ja puhutaan tietoon perustuvasta päätöksenteosta, jossa asiantuntemukselle ei anneta painoarvoa, Hiilamo päivittää.

Perustuslakivaliokunta antoi tänään lausuntonsa ja totesi muun muassa pakkoyhtiöittämisen perustuslain vastaiseksi ja sote-aikataulun aivan liian kireäksi sekä näki ongelmia siinä, ettei julkinen valta voisi tuottaa palveluja. Kansalaisten palveluiden yhdenvertaisuus asettuisi myös soten myötä kyseenalaiseksi.

– Tuntuu hienolta, että perustuslakivaliokunta vihdoin kuuli näkemyksiämme ja otti ne erittäin tarkasti huomioon. Silti jää miettimään, miksi tarvittiin taas uusi ketunlenkki sote-uudistuksessa, kun olisi voitu kulkea suoraankin, Hiilamo sanoo.

Päivityksessään Hiilamo jakaa myös taannoisen blokitekstinsä Sotuudistuksen shokkidoktriini, jonka hän on julkaissut 19.5.2016. Siinä hän omalta osaltaan kritisoi valinnanvapausuudistusta, joka siis nyt ajoi perustuslakivaliokunnassa karille.

– Myös STM:n sote-asiantuntijaryhmässä kritisoimme valinnanvapausmallia silloin kun se oli esityslistalla ja myös silloin kun se ei ollut esityslistalla, Hiilamo päivittää Facebookissa.

“Edellä kuvatut linjaukset tarkoittavat valtavaa julkisen sote-tuotannon ulosmyyntiä suurille yksityisille yhtiöille. Sen seuraukset ovat arvaamattomat. Valinnanvapaus on muuttumassa julkisten palveluiden hallitsemattomaksi yksityistämisprojektiksi, jossa pääosaa eivät näyttele asiakkaat, potilaat ja veronmaksajat, vaan suuria markkinoita ja voittoja havittelevat suuret sote-yhtiöt”, Hiilamo muun muassa kirjoitti vuoden 2016 blogissaan.

Lisää aiheesta

“Sote-palveluissa alkaisi ryöstökapitalismin aika”, hän jatkaa ja varoittaa myös siitä, että sote voisi johtaa alueellisten erojen kasvuun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE