Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Hätähuuto parlamentista: Kohta loppuvat lastentarhanopettajat, jos vain kandeja valitaan

Kari Hulkko
Lastentarhanopettajat uhkaavat käydä vähiin, pelkää kansanedustaja Marja Tolppanen (sd.).

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) vastustaa sosionomikoulutuksen saaneiden lastentarhanopettajien työpaikkojen kohdentamista vain kandeille.

Juhani Aro

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan varhaiskasvatuksen opetustehtäviin voisi jatkossa pätevöityä vain kasvatustieteellisellä yliopistokoulutuksella.

– Sosionomit halutaan rajata pois opetustehtävistä, koska kyseessä on sote-alan tutkinto, joka ei asetu koulutusjatkumolle, Tolppanen sanoo.

Varhaiskasvatuksessa lasten ja perheiden etu on se, että lastentarhanopettajia valmistuu sekä ammattikorkeakouluista sekä yliopistoista.

–  Lastentarhanopettajien pätevyyden saadakseen, sosionomien on suoritettava vähintään 60 op:tä varhaiskasvatuksen ja pedagogiikan opintoja. Tämä opintopistemäärä ylittyy monella reilustikin. Varhaiskasvatuksen kentällä sosionomit ovat olleet kysyttyjä ja arvostettuja lastentarhanopettajia sekä päiväkotien johtajia, Tolppanen huomauttaa.

Sosionomeilla on vahvaa kasvun tukemisen ja palvelujärjestelmän osaamista sekä osaamista tukea ja ohjata lapsia ja perheitä ongelmatilanteissa oikeiden palveluiden piiriin.

– Lisäksi sosionomeilla on osaamista ennaltaehkäisevään perhetyöhön ja taitoa puuttua ja tukea lapsia ja perheitä vaikeissa elämäntilanteissa. Perhetyö on yksi vahvimmista sosionomien osaamisalueista, mitä myös tarvitaan varhaiskasvatuksen tehtävissä, Tolppanen toteaa.

Tolppasen mukaan sosiaalialan korkeakoulutettuja lastentarhanopettajia tarvitaan jatkossakin varhaiskasvatuksessa. Vanhan lastentarhanopettajaopiston suorittaneiden lastentarhanopettajien eläkepoistuma on vuoteen 2030 mennessä lähes 5 000. Samaan aikaan sosionomien eläkepoistuma on vajaa 1000.

– Vuonna 2014 valmistuneista lastentarhanopettajista sosionomeja oli 65% ja kandeja 35%. Työmarkkanatilanne on se, että sosionomeja ei voida sysätä pois lastentarhanopettajien tehtävistä. Osaamisen ja työvoiman saatavuuden näkökulmasta tilanne ajautuisi kriisiin.

Aloituspaikkojen lisäyksellä OKM yrittää ajaa lastentarhanopettajien kelpoisuuksien kohdentamista vain varhaiskasvatuksen kandeille, vaikka molemmat ovat päteviä.

–  Tämä linja vaarantaa koko varhaiskasvatuksen. Se on kiristävää eikä joustavoittavaa kuten hallitusohjelmassa on linjattu, Tolppanen huomauttaa.

Tolppanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, mitä hallitus aikoo tehdä sosionomikoulutuksen saaneiden lastentarhanopettajien työpaikkojen säilyttämiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE