Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Hätäkeskuksille joulu on kiireistä aikaa – ”Ennen hätänumeroon soittamista tulisi harkita, voisiko keskusteluapu riittää”

Jouluna esimerkiksi yksinäisyys voi kärjistyä niin, että tarvitsee keskusteluapua.

Hätäkeskuslaitos kuvailee yksinäisyyden ja kotiolojen ongelmien kärjistyvän joulunaikaan. Perinteisesti myös hätäkeskusten tehtävämäärät kasvavat jouluna. Hätäkeskuslaitos muistuttaa tiedotteessaan, milloin on syytä soitta hätänumeroon ja milloin kannattaa kääntyä muiden auttavien tahojen puoleen.

Demokraatti

Demokraatti

Hätäkeskuslaitos toteaa tiedotteessaan, että hätänumeroon 112 tulee soittaa hätätilanteissa, joissa paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisi-, pelastus-, sosiaali- tai terveystoimen yksiköitä.

Oulun hätäkeskuksen asiantuntija Anne Kovalainen kertoo, että henkeen ja terveyteen liittyvät hätätilanteet tunnistetaan hyvin. Sen sijaan esimerkiksi sosiaalitoimen alaan kuuluvissa viranomaistehtävissä, kuten kiireellisissä lastensuojeluasioissa, saatetaan helposti jättää soittamatta hätänumeroon.

Hätänumeroon soitetaan monenlaisissa ongelmatilanteissa, mutta kaikki tapaukset eivät vaadi paikalle kiireellistä viranomaisapua, Hätäkeskuslaitos muistuttaa.

– Ennen hätänumeroon soittamista tulisi harkita, voisiko esimerkiksi erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu riittää ratkaisemaan tilanteen. Keskusteluapua on tarjolla myös joulupyhinä, tiedotteessa opastetaan.

Kriisipuhelin-toiminnan päällikkö Susanna Winter kertoo, että keskusteluapua on tarjolla kaikille kriisissä oleville sekä heidän läheisilleen vuoden jokainen päivä ja yö.

– Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä silloin, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen liittyen. Kriisi voi johtua äkillisestä tapahtumasta tai elämässä voi olla muuten surua, murhetta tai pelkoa. Tukea voi tarvita myös, kun omat voimavarat eivät enää riitä. Kriisipuhelin on perustettu ehkäisemään itsemurhia, mutta yleisin syy soittaa liittyy erilaisiin ihmissuhdeongelmiin, Winter kertoo.

Paikannukseen kehitetty 112 Suomi -sovellus olisi hyvä ladata puhelimeen.

Hätäkeskuksen asiantuntija Anne Kovalainen muistuttaa, että tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn on hyvä kiinnittää huomiota myös joulunaikaan.

– Palovaroittimen toimintakunto kannattaa tarkistaa, sillä kotona vaaratilanteita aiheuttavat perinteisesti varomaton kynttilöiden polttaminen, kinkun paistaminen ja saunan lämmittäminen. Vuodenvaihteessa ilotulitteiden kanssa pitää noudattaa varovaisuutta, jotta vammoilta ja omaisuusvahingoilta vältyttäisiin.

Hätäkeskuslaitos toivoo autoilijoilta malttia liikenteeseen, jotta liikenteen vaaratilanteilta vältytään. Varautuakin kannattaa:

– Paikannukseen kehitetty 112 Suomi -sovellus olisi hyvä ladata puhelimeen varsinkin silloin, kun matkustaa pitkiä matkoja ja vieraissa kaupungeissa. Se helpottaa hätäkeskuspäivystäjien työtä, kun paikka löydetään nopeammin ja tarkemmin. Lisäksi apu saadaan nopeammin paikalle paikan ollessa tiedossa, Kovalainen neuvoo.

Sovellus on maksuton.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE