Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

He ovat vahvoilla Li Anderssonin seuraajiksi – näin vasemmistoliiton piiripomot vastasivat

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Hanna Sarkkinen, Veronika Honkasalo ja Li Andersson eduskunnan kyselytunnilla 30. toukokuuta.

Kansanedustajat Minja Koskela ja Veronika Honkasalo keräsivät eniten mainintoja, kun Demokraatti selvitti vasemmistoliiton piiripuheenjohtajien näkemyksiä vahvoista ehdokkaista puolueen tulevaksi puheenjohtajaksi.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Kolmestatoista puheenjohtajasta yksitoista nosti varteenotettavana ehdokkaana esiin helsinkiläisen Koskelan ja kymmenen niin ikään Helsingistä eduskuntaan valitun, vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtajan Honkasalon. Kolmanneksi eniten mainintoja, kuusi, keräsi oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Piirien puheenjohtajat eivät halunneet kertoa suosikkiaan tulevaksi puheenjohtajaksi, mutta suostuivat kommentoimaan ketkä ovat kisassa vahvoilla tai keiden nimi on noussut esiin aiheesta puhuttaessa.

Kansanedustajista Aino-Kaisa Pekonen ja Timo Furuholm mainittiin vahvoina niminä kaksi kertaa. Vasemmistoliiton varapuheenjohtajat Jouni Jussiniemi ja Minna Minkkinen mainittiin molemmat kerran, samoin kansanedustaja Mai Kivelä, eurovaaleissa ehdolla olleet Paco Diop ja Joona Mielonen sekä eduskuntaan varasijalta nouseva Pia Lohikoski.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, EU-parlamenttiin nouseva Jussi Saramo mainittiin useamman kerran, mutta ei vahvaksi ehdokkaaksi listattuna, koska hän on itse ilmoittanut, ettei ole ehdolla. Osa piiripuheenjohtajista listasi Saramon siitä huolimatta.

Savo-Karjalan vasemmiston puheenjohtajan Juha Pitkäsen mukaan EU-vaalit laittoivat hänen harkintansa uusiksi.

– Kaksi suosikkiani on lähdössä Brysseliin. Miettiminen menee minulla vähän uusiin puihin. Olisin itse halunnut nähdä Merjan (Kyllönen) ja Jussin (Saramo) molemmat puheenjohtajakisassa. Tällä hetkellä minulla ei ole selkeätä suosikkia, Pitkänen kommentoi.

Lisää aiheesta

MERJA Kyllönen ja Jussi Saramo nousevat puheenjohtajan tehtävät jättävän Li Anderssonin vanavedessä Euroopan parlamenttiin. He ovat myös ilmoittaneet ottavansa paikat vastaan ja todenneet sen tarkoittavan sitä, että he eivät ole käytettävissä vasemmistoliiton puheenjohtajiksi.

– Veronika Honkasalo on varmaan lähdössä ja Minja Koskelaa olen huomannut aika monen olevan tukemassa. Siinä on kaksi erittäin todennäköistä, jotka lähtevät kisaan, Pitkänen kommentoi mahdollisia puheenjohtajaehdokkaita.

Myös Kainuun vasemmiston puheenjohtaja Jari Lindh mainitsee vahvoina niminä Honkasalon ja Koskelan.

– Sitten joku musta hevonen.

Lindh arvioi Honkasalon vahvimmaksi ehdokkaaksi.

Myös Pohjanmaan vasemmiston puheenjohtaja Noora Jussila mainitsee kannattaneensa puheenjohtajaksi Jussi Saramoa. Hän nousee monen piirin puheenjohtajan kanssa keskusteltaessa esiin mahdollisena vahvana Anderssonin seuraajana, mutta samalla tiedotetaan, että Saramo ei ole käytettävissä. Nyt kun tilanne vaalien myötä muuttui, Jussila ei vielä halua nimetä suosikkiaan mutta on valmis kertomaan vahvoilla olevia nimiä.

– Pekonen on yksi. Sitten Paco Diop ja Minja Koskela.

– Näkyviä, fiksuja ja karismaattisia ihmisiä mutta en halua vielä mennä asioiden edelle. Kyllähän siellä paljon muitakin on.

Varhaiskasvatuksen opettaja, varakaupunginvaltuutettu Diop oli Turusta ehdolla eurovaaleissa keräten noin 2 800 ääntä.

UUDENMAAN Vasemmistoliiton puheenjohtaja Jari Heiskanen sanoo nimiä mainitsematta, että eilisen eurovaalituloksen jälkeen hänellä on puheenjohtaja-asioiden osalta pelikirja auki.

– En pysty nimeämään omaa suosikkia tällä hetkellä, Heiskanen sanoo.

Heiskanen arvioi, että jokainen kansanedustaja harkitsee puheenjohtajuuden tavoittelua ja arvelee, että joku kansanedustajista valitaan. Hän pohtii, että Minja Koskela, Veronika Honkasalo ja Hanna Sarkkinen voisivat olla vahvoilla.

Varsinais-Suomen vasemmistoliiton puheenjohtaja Jari-Matti Välkkynen kuvaa kironneensa mielessään, kun Jussi Saramo on menossa europarlamenttiin. Saramo olisi ollut Välkkysen suosikki Anderssonin seuraajaksi. Nyt hyvää kandidaattia koetetaan löytää Varsinais-Suomesta. Yhtänä vahvoista nimistä Välkkynen nostaakin esiin kansanedustaja Timo Furuholmin.

Keski-Suomen vasemmiston puheenjohtaja Akseli Ekola olisi veikannut Jussi Saramoa uudeksi puheenjohtajaksi, jollei tämä lähtisi Brysseliin.

Ekola pohtii, miten Li Anderssonin henkilökohtainen kannatus on kannatellut vasemmistoliittoa. Nyt Ekola näkee mahdollisuuden tulleen nostaa puolueen kärkipaikoille uusia nimiä ja sitä kautta saada enemmän näkyviä ja suosittuja kasvoja esille.

– Siinä mielessä toivon, kun nyt aletaan miettiä puheenjohtajakisaa, että myös uusia nimiä lähtisi eduskuntaryhmästä tai esimerkiksi puolueen varapuheenjohtajistosta. HJe voisivat tuoda aitoa kisaa ja keskustelua, millaista linjaa ja henkilöä oikeastaan halutaan puoluejohtoon.

Kolmesta vahvasta nimestä Ekola nostaa edelleen esiin Saramon mutta myös Minja Koskelan ja Veronika Honkasalon.

Hän sanoo myös henkisesti toivovansa, että jompikumpi varapuheenjohtajista Jouni Jussinniemi tai
Minna Minkkinen tavoittelisi paikkaa.

– Esimerkiksi Jussinniemen näkisin hyväksi lisäksi kisaan, vaikka ei välttämättä valittaisi. Hän toisi hyvää draivia ja vähän erilaista kulmaa, Ekola sanoo.

– Varmasti tullaan paljon keskustelemaan siitä, halutaanko johtoon samantyylinen ihminen kuin Li vai jotain erilaista. Kyllähän sukupuolikysymyksin herättää paljon puoleen sisällä keskustelua, että pitäisikö olla mies tällä kertaa. Olisi hyvä, jos olisi monipuolisuutta ehdokasjoukossa, hän jatkaa.

DEMOKRAATTI on jo aiemmin kartoittanut, että kansanedustajat laajasti harkitsevat asettumista vasemmistoliiton puheenjohtajakisaan.

Kisasta voitaneen lukea pois vain meppipaikan varmistaneet Li Andersson, Merja Kyllönen, Jussi Saramo sekä kansanedustaja Anna Kontula, jonka tulevaisuuden suunnitelmat näyttävät olevan muualla kuin eduskunnassa. Tuoreeltaan kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on kertonut Suomen Kuvalehdelle, ettei tavoittele puheenjohtajuutta. Sen sijaan hän kertoo harkitsevansa ryhmäjohtajan tehtävään pyrkimistä.

Käytännössä muut kansanedustajat eivät sulje pois puheenjohtajuuden tavoittelua. Ainoastaan Li Anderssonin tilalle eduskuntaan nousevaa Johannes Yrttiahoa Demokraatti ei ole tavoittanut kommenttia varten.

Merja Kyllösen tilalle eduskuntaan nouseva Jessi Jokelainen ja Jussi Saramon tilalle nousevat Pia Lohikoski kertovat, etteivät ole vielä puheenjohtajuuden tavoittelua pohtineet eivätkä he sen vuoksi myöskään sulje asiaa pois.

Veronika Honkasalo on vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Toinen varapuheenjohtaja on Jouni Jussinniemi ja kolmas Minna Minkkinen.

Minkkinen kertoo, ettei pyri puheenjohtajaksi eikä ole asiaa harkinnutkaan. Hän näkee, että puheenjohtajan on oltava kansanedustaja ja näin ollen leipätyön on oltava politiikassa. Hänellä ei vielä ole suosikkia puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajana hän tuskin ottaa asiaan kantaakaan.

Myöskään Jussinniemi ei aio pyrkiä puheenjohtajaksi. Hänkin näkee, että uuden puheenjohtajan pitäisi olla kansanedustaja ja lähellä eduskuntaryhmää. Puolueen varapuheenjohtajana hän pidättäytyy kommentoimasta puheenjohtajasuosikkeja ja toteaa päätöksen olevan puoluevaltuuston.

Minkkinen sai eurovaaleissa noin 2 400 ääntä ja Jussinniemi noin 1 400 ääntä.

Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja valitaan loppusyksystä puoluevaltuustossa. Jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi, järjestetään neuvoa-antava jäsenäänestys.

 

Nämä nimet piirijohtajat mainitsivat, kun heitä pyydettiin arvioimaan, mitkä nimet nousevat esiin tai olisivat vahvoilla vasemmistoliiton puheenjohtajiksi. Puheenjohtajat eivät siis tässä linjanneet omia suosikkejaan, vaan kyse oli nimenomaan vahvojen nimien esiinnostamisesta.

Helsingin Vasemmistoliiton puheenjohtaja Katri Kangas:

– Veronika Honkasalo, Minja Koskela, Jouni Jussinniemi.

Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Jari Heiskanen:

– Minja Koskela, Veronika Honkasalo, Hanna Sarkkinen.

Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Jari-Matti Välkkynen:

– Veronika Honkasalo, Mai Kivelä, Timo Furuholm.

Hämeen vasemmistoliiton puheenjohtaja Sari Auvinen:

– Veronika Honkasalo, Aino-Kaisa Pekonen, Hanna Sarkkinen.

Kaakkois-Suomen vasemmistoliiton puheenjohtaja Arja Tauria-Huttunen:

– Minja Koskela, Veronika Honkasalo, Joona Mielonen.

Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja Juhani Hiltunen:

– Hanna Sarkkinen, Minna Minkkinen, Minja Koskela.

Keski-Suomen vasemmiston puheenjohtaja Akseli Ekola:

– Jussi Saramo, Minja Koskela, Veronika Honkasalo.

Kainuun vasemmiston puheenjohtaja Jari Lindh:

– Veronika Honkasalo ja Minja Koskela.

Satakunnan vasemmistoliiton puheenjohtaja Mikko Kaunisto:

– Jussi Saramo, Pia Lohikoski, Veronika Honkasalo, Hanna Sarkkinen.

Pohjanmaan vasemmiston puheenjohtaja Noora Jussila:

– Paco Diop, Minja Koskela, Aino-Kaisa Pekonen.

Pirkanmaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Anna Jukantupa:

– Hanna Sarkkinen, Minja Koskela, Veronika Honkasalo.

Pohjois-Pohjanmaan vasemmiston puheenjohtaja Juha-Matti Mustonen:

– Hanna Sarkkinen, Minja Koskela, Timo Furuholm.

Savo-Karjalan vasemmiston puheenjohtaja Juha Pitkänen:

– Minja Koskinen, Veronika Honkasalo.

Artikkeliin lisätty kello 15.38 tieto Suomen Kuvalehdestä. Sen mukaan Aino-Kaisa Pekonen ei tavoittele vasemmistoliiton puheenjohtajuutta vaan harkitsee ryhmäpuheenjohtajan tehtävään pyrkimistä.

Lisätty Jouni Jussinniemen kommentit jutun loppuun kello 16.02.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE