Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

16.2.2021 07:49 ・ Päivitetty: 16.2.2021 07:49

”He sulkivat internetin, koska he haluavat tehdä pahoja asioita”

LEHTIKUVA / AFP Sai Aung Main
Mielenosoittajat vaativat Yangonissa Aung San Suu Kyin vapauttamista.

Myanmarissa internet oli poikki toisena perättäisenä yönä, kun sotilasjuntta pyrki tukahduttamaan vallankaappauksen vastaisia mielenosoituksia ja kansalaistottelemattomuuskampanjaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhteydet Myanmariin olivat maanantain vastaisen yön tavoin lähes kokonaan poikki yön ajan.

–  He sulkivat internetin, koska he haluavat tehdä pahoja asioita. Emme nukkuneet koko yönä, koska halusimme nähdä, mitä tapahtuisi, kertoi maan suurimman kaupungin Yangonin asukas Win Tun uutistoimisto AFP:lle.

Sotilasjuntta on myös lähettänyt viime päivinä kaduille aiempaa enemmän sotilaita ja panssaroituja ajoneuvoja, tarkoituksenaan ilmeisesti pelotella kansalaisia. Mielenosoitukset jatkuivat silti maanantaina, joskin osanotto oli hieman vähäisempää kuin edellisinä päivinä.

Maanantaina kuusi ihmistä haavoittui Myanmarin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa, kun poliisi käytti ritsoja ja kumiluoteja mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajat vastasivat heittelemällä poliisia tiilillä.

Mielenosoitukset jatkuivat myös tiistaiaamuna.

Lakot iskevät armeijan taloudellisiin intresseihin

Armeija kaappasi vallan Myanmarissa kaksi viikkoa sitten maanantaina ja vangitsi maan demokraattisesti valitun johtajan Aung San Suu Kyin ja muuta poliittista johtoa. Vallankaappaus on tuomittu laajasti maailmalla.

Vallankaappauksesta suuttuneet myanmarilaiset ovat taistelleet junttaa vastaan mielenosoitusten ohella kansalaistottelemattomuudella. Monilla yhteiskunnan sektoreilla merkittävä osa työntekijöistä on mennyt lakkoon.

Tarkoituksena on heikentää sotilashallinnon otetta maahan ja iskeä armeijan taloudellisiin intresseihin. Moni myanmarilainen uskoo, että sotilasjuntta on mahdollista kaataa tätä kautta. Esimerkiksi pankkisektorin lakkoilun toivotaan iskevän armeijan rahavirtoihin.

–  Jos lakkaamme menemästä töihin, taloudellinen sektori lakkaa toimimasta. (Asevoimien komentaja) Min Aung Hlaing ja sotilasdiktaattorit välittävät taloudesta, koska he rakastavat rahaa. Uskon vahvasti, että voimme kaataa diktaattorit, jos kaikki pankin henkilökunta liittyy kansalaistottelemattomuusliikkeeseen, pankkityöntekijä Daw Thandaw Kyaw kertoi New York Timesille.

Lehden haastattelema asiantuntija arvioi, että noin kolme neljäsosaa Myanmarin noin miljoonasta valtion virkamiehestä on lopettanut työskentelyn. Sähkö- ja energiaministeriössä noin 60 prosenttia työntekijöistä on mennyt lakkoon, mikä vaikeuttaa esimerkiksi sähkölaskujen lähettämistä kansalaisille.

Kuluttajat ovat myös alkaneet boikotoida yrityksiä, jotka ovat armeijan hallinnassa.

Juntan johtaja Min Aung Hlaing on kehottanut valtion työntekijöitä palaamaan töihin, ja sanoi heidän joutuneen ”häikäilemättömien ihmisten” yllyttämiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU