Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Heilaus oli suuri huijaus – näin sirkustemput veivät taas politiikan keskustelua sivuraiteille

AFP / LEHTIKUVA / ANGELA WEISS
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Demokraatin politiikan toimittaja.

Elon Musk teki käsieleensä Capitol One -areenalla Washingtonissa 20. tammikuuta.

Väittely Elon Muskin käsitervehdyksestä on täydellinen ”katso, orava” –harhautus, ja me menimme taas halpaan.

Simo Alastalo

Demokraatti

Donald Trump palasi maanantaina Yhdysvaltain presidentiksi. Kun hän neljä vuotta sitten hävisi vaalit Joe Bidenille, paluuseen uskoi tuskin kukaan. Eurooppa on varautunut Trumpin comebackiin poikkeuksellisen huonosti.

Mediaveteraanit muistavat Trumpin ensimmäiseltä kaudelta hänen tviittinsä, joista raportoitiin lähes päivittäin.

Tultuaan valituksi vuonna 2017, Trump tviittasi CNN:n laskujen mukaan vuoden sisällä yli 2300 kertaa. Heinäkuun 1. päivänä (2017) hän kiteytti tyylinsä seuraavasti: Sosiaalisen median käyttöni ei ole presidentillistä, SE ON MODERNIN AJAN PRESIDENTILLISYYTTÄ (käännös kirjoittajan, isot kirjaimet Trumpin).

Trump on luonut itsestään hahmon, jolle kaikki tuntuu olevan sallittua. Kun muut poliitikot harkitsevat sanojaan, Trump lataa täyslaidallisen. Erilainen jäbä, kuten räppäri DXXXA D sanoisi.

Kannattajat ovat ihastuneita, vastustajat kiusaantuneita. Osa on kauhuissaan ja osa toivoo pystyvänsä samaan.

MEDIA ei Trumpin ensimmäisellä kaudella osannut ratkaista, miten sen olisi pitänyt uhkailua, vastustajien mustamaalaamista ja ulkopoliittista isottelua sisältäviin päivityksiin suhtautua. Varmuuden vuoksi kaikki julkaistiin.

Kun Trump kirjoitti oman ydinasenappinsa olevan isompi kuin Pohjois-Korean Kim Jong-unilla, tviitistä kerrottiin kuuliaisesti päämedioissa eri puolilla maailmaa.

Kun sanoja on Yhdysvaltain presidentti, sanomiset tuppaavat olemaan uutisia, vaikka sisältö olisi viihdettä, huomiohakuista uhoa, vihaa tai iso nappi.

Toimittajia ja lukevaa yleisöä Trumpin tviitit alkoivat myös väsyttää. Kyllästymisestä huolimatta möläytysjuttuja luettiin paljon. Trump hallitsi ilmatilaa kaikilla kanavilla. Muuallakin kuin itselleen uskollisella Fox-kanavalla tai silloisessa Twitterissä.

Vaikka vakavampi media pyrki Trump-suhteessaan kriittisyyteen, Trump oli joka tapauksessa etusivulla.

NYT neljän vuoden takaiseen on erona muun muassa Trumpin lähipiirin vaihtuminen. Tällä kertaa Yhdysvaltain miljardöörit ovat ryhmittyneet presidenttinsä tueksi. Näkyvimpänä häärää Teslan, Space X:n ja lyhytviestialusta X:n omistaja Elon Musk.

Kyllä. Trumpin sensuroinut Twitter on nykyisin hänen kaverinsa omistama X.

Trump on paluullaan aiheuttanut yhdysvaltalaisten somejättien moderointiin muitakin muutoksia, joita EU ja komissaari Henna Virkkunen (kok.) yrittävät hiki päässä DSA-lainsäädännöllään suitsia.

Jos mitään ei ennen saanut sanoa, vaikka kaikkea jatkuvasti sanottiin, nyt valitusvirret sensuroinnista voi lopullisesti unohtaa. Facebookin, Instagramin ja Whatsappin emokonserni, miljardööri Mark Zuckerbergin hallitsema Meta, sallii jatkossa muun muassa naisten kutsumisen talousesineiksi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin voi viitata pronominilla se.

Vaikka konservatiivit ovat vuosia huutaneet, että sukupuolia on kaksi, on tämä veden märkyyden kaltainen fyysistä todellisuutta koskeva yleistys maanantaina paalutettu myös presidentin asetuksella. Valtaosan Trumpin kannattajista voi ajatella lukeneen pisimmän woke-aiheisen tekstinsä tavatessaan woken kuolinilmoitusta.

UUDET lakeijat ovat omaksuneet isäntänsä otteet.

Elon Musk piti Trumpin virkaanastujaisjuhlallisuuksissa puheen voitosta. On vaalivoittoja ja VAALIVOITTO (isot kirjaimet kirjoittajan), hän tuntui sanovan Trumpin uudelleen valinnasta.

Lopuksi Musk kiitti Trumpin kannattajia ja teki käsieleen, joka muistutti hämmästyttävästi niin kutsuttua roomalaista tervehdystä. Italialaiset fasistit omaksuivat eleen 1920-luvulla antiikin roomalaisia esittävästä kuvataiteesta. Maineensa tervehdys sai hieman myöhemmin Adolf Hitleriltä.

Mitä tarkoitusta pellen huitaisusta käyty julkinen keskustelu palvelee?

Muskin ele nousi tietysti uutisiin. Sitä pidettiin suoraan natsitervehdyksenä. Ehkä siksi, että Musk oli aiemmin kehottanut saksalaisia äänestämään äärioikeistolaista AfD-puoluetta.

Ehkä myös siksi, että hän puhui ennen elettään voitosta (saksaksi sieg, vrt. sieg heil).

Kukaan ei tiedä ja hän itse kiistää.

Meillä Suomessa perussuomalaisten ryhmyri Jani Mäkelä kutsuu Muskia natsitervehdyksestä syyttänyttä vasemmistoliiton puheenjohtajaa Minja Koskelaa valehtelijaksi.

Elettä ja sen tulkintaa koskevat kiistat on raportoitu myös journalistisessa mediassa politiikan uutisina.

KUN Trump ja hänen apurinsa hallitsevat etusivuja seuraavat neljä vuotta, kysyn kuten kirjailija Tiina Raevaara Suomen Kuvalehdessä: miksi seuraisin tätä showta päivästä päivään, kun tärkeät (esim. ilmastonmuutos ja luontokato) asiat joutuvat väistymään, tai poliitikot päätöksillään lisäävät ongelmia?

Sirkus on asettunut Valkoiseen taloon ja sirkuksesta on pakko kirjoittaa. Mutta miten sirkukseksi muuttuvasta politiikasta kirjoitetaan niin, että journalismi palvelee demokratiaa, edistää ihmisten kiinnittymistä yhteiskuntaan ja heidän haluaan vaikuttaa?

Mitä tarkoitusta pellen huitaisusta käyty julkinen keskustelu palvelee? Sometäkyihin perustuva karnevalismi vieraannuttaa ihmisiä paitsi median seuraamisesta myös demokratiasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE