Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Heinäluoma: Kaikki puolueet joutuvat lähiaikoina määrittämään uudelleen omat EU-kantansa

Euroopan parlamentti
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.).

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) sanoi tänään puheessaan UKK-seuralle, että Euroopan unionilla on edessään perusteellinen keskustelu unionin perussopimusten muutoksista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Vielä tämän syksyn aikana käynnistyy laaja EU:n tulevaisuuskonferenssi, jonka tehtäviin kuuluu uudistusesitysten ja EU:n perussopimusten muuttamista koskevien esitysten tekeminen.

Tulevaisuuskonferenssin odotetaan kestävän kaksi vuotta ja uudistustesitysten olevan valmiina 2023.

– Aikataulu tarkoittaa, että esitykset valmistuisivat juuri ennen Suomen seuraavia eduskuntavaaleja, ja seuraava hallitus ja eduskunta ottaisivat tärkeitä kantoja Suomen puolesta. Konferenssiin on tarkoitus nimittää jäsenmaiden parlamenttien, hallituksen ja EU-parlamentin jäsenten lisäksi myös komission edustajia, Heinäluoma sanoi puheessaan.

Heinäluoman mukaan kaikki puolueet joutuvat lähiaikoina määrittämään uudelleen omat EU-kantansa ja keskustelemaan niistä niin toistensa, kuin kansalaistenkin kanssa.

– Lähiajat ja seuraavat vuodet ovat siis vilkkaan EU-keskustelun aikaa.

– Britannian lähtö unionista muuttaa unionin sisäistä dynamiikkaa. Paitsi, että Saksan merkitys, ja Saksan ja Ranskan yhteistyön merkitys korostuvat, Unionin painopiste siirtyy aavistuksen etelämmäksi. Etelän painoarvo on kasvanut erityisesti Euroopan parlamentissa, Heinäluoma kuvasi.

”Nyt Suomi joutuu arvioimaan, jatkaako se edelleen tällä linjalla ja pysyttäytyykö Suomi jäsenmaiden viimesijaista suvereniteettia korostavalla kannalla.”

Heinäluoman mukaan Britannian poistuminen unionista on luonut tilaa federalistista kehityssuuntaa kannattaville puheenvuoroille.

– Britannian lähtö vaikuttaa myös Suomen asemaan, sillä Suomi joutuu hakemaan omille kannoilleen myös uusia ystäviä ja kumppaneita.

– Suomen tähänastinen EU-linja on ollut käytännönläheinen ja yhteistyön etuja hakeva. Nyt Suomi joutuu arvioimaan, jatkaako se edelleen tällä linjalla ja pysyttäytyykö Suomi jäsenmaiden viimesijaista suvereniteettia korostavalla kannalla. Päätösvaltaa unionille annetaan asioissa, joissa jäsenmaat eivät yksin tai hallitusvetoisesti saa riittäviä tuloksia aikaan. Esimerkiksi ulkopolitiikassa ja puolustuspolitiikassa Suomen kannalta yhteistyön kehittämisessä on kiistattomia tarpeita.

Edellinen EU:n päätöksentekoreformi Lissabonin sopimus tuli voimaan runsas kymmenen vuotta sitten 2009.

– Sopimusta edelsi pitkä valmistelu aina vuodesta 2002 asti, jolloin esitysten valmistelua varten asetettiin oma konventtinsa, jossa siinäkin oli kansallisten parlamenttien, hallitusten, komission ja EU-parlamentin edustus. Konventin ehdotukset loivat tosiasiassa suunnan uudistuksille ja uudelle sopimukselle. Siksi nytkin Suomen pitää panostaa vaikuttamiseen etuajassa eikä odottaa kutsua valmiiseen pöytään.

Marinin hallitus valmistelee eduskunnalle omaa EU-selontekoa 2021 vuoden alusta.

– Siitä onkin tulossa lähivuosien tärkein suomalainen EU-asiakirja ja siksi onkin toivottavaa, että Suomessa varauduttaisiin laajaan kansalaiskeskusteluun lähikuukausien aikana, Heinäluoma sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE