Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Uutiset

Heinäluoma kertoo kätilöiden viesteistä, vaatii HUSilta ripeitä toimia – ”Tämä on kuin polttaisi kynttilää sen molemmista päistä”

Jukka-Pekka Flander

Helsingin SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma patistaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (HUS) huolehtimaan, ettei synnytysten turvallisuudesta tingitä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Heinäluoma kertoo, että huoli synnytysten turvallisuudesta HUS:in synnytyssairaaloissa jatkuu. Kätilöt ovat viestittäneet, että kiire vaarantaa synnytysten turvallisuuden. Suurimmassa osassa vuoroja työt saadaan tehtyä hyvin, mutta Heinäluoma painottaa, ettei se riitä.

– On selvää, että jokainen vuoro tulee voida suorittaa hyvin. Tämä luo turvaa ja uskoa järjestelmään niin hoitohenkilökunnalle kuin perheille. Työn kuormituksen ja kiireen pitkittyessä moni alan ammattilainen hakeutuu muualle ja tämä puolestaan vaikeuttaa tilannetta entisestään. Tilanne edellyttää HUS:lta nopeita ratkaisuja, Heinäluoma sanoo tiedotteessa.

Heinäluoman mukaan HUS on ottanut henkilöstön huomioinnissa joitakin askeleita eteenpäin. Esimerkiksi hän nostaa pääsiäisen ajan, jolloin sairaanhoitopiiri tuki lomistaan joustanutta henkilöstöään ja varautui pääsiäiskiireisiin rahallisella kertakorvauksella.

– Tämä on hyvä alku, mutta lisätoimia tarvitaan. Minulle tulleissa yhteydenotoissa kätilöt kertovat, ettei heille pystytä tosiasiassa takaamaan tulevana kesänä riittävän pitkää, yhtäjaksoista lomaa. Tämä on kuin polttaisi kynttilää sen molemmista päistä. Ensin tehdään ylitöitä ja sen jälkeen palautuminenkin jää loman pätkimisen takia liian lyhyeksi.

Toivon vahvasti, että tilanne saa myös vihreät ja kokoomuksen heräämään kätilöiden huoleen.

HUS:n valtuuston varapuheenjohtaja Maija Anttila (sd.) jätti maaliskuun sairaanhoitopiirin valtuustossa aloitteen, jossa hallitusta pyydettiin valmistelemaan lyhyen ja pitkän aikavälin henkilöstö- ja palkkapoliittinen ohjelma.

Heinäluoman mukaan SDP:n valtuustoryhmä HUS:ssa on lisäksi kantanut koko kuluvan kauden ajan huolta potilaiden hyvän hoidon edellytyksistä, henkilöstön saatavuudesta ja riittävyydestä sekä heidän jaksamisestaan ja osaamisestaan.

SDP:n valtuustoryhmä olisi huolehtinut näistä asioista niillä 200 miljoonalla eurolla, jotka palautettiin kahtena vuonna ylijääminä takaisin kunnille. Ryhmän esitys 200 miljoonan euron käyttämisestä HUS:in palvelujen parantamiseen ei saanut riittävää kannatusta valtuustossa.

Eveliina Heinäluoma arvioi, että jos valtuusto olisi kuunnellut henkilöstön viestejä samalla herkkyydellä kuin SDP:n ryhmä, tilanne ei olisi nyt todennäköisesti yhtä paha kuin se on.

– Nyt olisi aika ja paikka parantaa henkilöstöpolitiikkaa HUS:ssa SDP:n esittämällä tavalla. Toivon vahvasti, että nykyinen tilanne saa myös vihreät ja kokoomuksen heräämään kätilöiden huoleen. On äärimmäisen tärkeää, että HUS varmistaa jatkossa paremmin henkilöstön jaksamisen ja riittävyyden etenkin synnytystoiminnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE