Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma kysyy, missä MAL-sopimus jumittaa – ”Ensi viikolla on jo juhannus, vaan kesälle kaavailtua sopua uudesta sopimuksesta ei kuulu”

Jukka-Pekka Flander / SDP

Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma kysyy, missä viipyy sopu maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) -sopimusten päivittämiseksi.

Demokraatti

Demokraatti

Heinäluoma huomauttaa, että neuvottelut MAL-sopimusten päivittämiseksi ja seuraavan nelivuotiskauden toimenpiteiksi ovat alkaneet jo viime syksynä, mutta neuvottelujen etenemisestä on julkisuudessa vain niukasti tietoa.

– Ensi viikolla on jo juhannus, vaan kesälle kaavailtua sopua uudesta sopimuksesta ei vain kuulu, Heinäluoma hämmästelee tiedotteessaan.

Viimeksi huhtikuussa MAL-sopimusten perään kysellyt kansanedustaja muistuttaa, että valtion ja Suomen suurimpien kaupunkien väliset MAL-sopimukset ovat tärkeä työkalu Suomen kaupunkiseutujen pitkäjänteisessä kehittämisessä.

– Sopimusten avulla asetetaan tavoitteita esimerkiksi riittävästä asunnontuotannosta ja joukkoliikenteen kehittämisestä. Varsinkin kun otetaan huomioon hallituksen erittäin lyhytnäköinen, kohtuuhintaista asumista romuttava asuntopolitiikan linja, en voi liikaa korostaa sopimusten merkitystä kasvavien kaupunkien kestävässä kehittämisessä, Heinäluoma toteaa tiedotteessa.

– Tietojen mukaan kokoomus on taipumassa perussuomalaisen liikenneministeri Lulu Ranteen tahtoon ja antamassa periksi MAL-sopimusten liikennerahojen jaossa. Aikooko kokoomus siis pettää kaupungit ja jättää kaupunkien tarvitsemat raidehankkeiden rahat myöntämättä?

Valtion puolesta MAL-sopijaosapuolina toimivia ministeriöitä ovat ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö.

Lisää aiheesta

– Nyt tarvittaisiin avoimuutta ja ajantasaista tietoa siitä, mitä neuvotteluissa oikein kaavaillaan. Jos hallitus haluaa ohjelmansa mukaisesti tunnistaa kaupunkien roolin kasvun mahdollistajana, tulisi sen tunnustaa se perinteisesti hyvin toiminut yhteistyö, jota meillä on ollut valtion ja kaupunkiseutujen välillä, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoma on jättänyt MAL-sopimusneuvottelujen tilanteesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE