Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

3.5.2022 06:58 ・ Päivitetty: 3.5.2022 06:58

Heinäluoma: ”Tulevaisuuskonferenssi on tarjonnut tärkeän mahdollisuuden käydä keskustelua eri maista tulevien kansalaisten kanssa”

iStock

Euroopan tulevaisuuskonferenssin viimeinen täysistunto pidettiin viikonloppuna Strasbourgissa. Tulevaisuuskonferenssin loppuraportti esitellään Eurooppa-päivänä 9.toukokuuta.

Demokraatti

Demokraatti

Viikonlopun täysistunto hyväksyi konferenssin yhdeksän työryhmän päätelminä 325 toimenpide-ehdotusta, jotka vastaavat 49 tavoitteeseen Euroopan tulevaisuudelle. Työryhmien päätelmät perustuvat muun muassa eurooppalaisten kansalaispaneelien suosituksiin.

Tulevaisuuskonferenssin loppuraportti esitellään päätelmien pohjalta Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta Strasbourgissa pidettävässä juhlatilaisuudessa. Suomessa järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa tulevaisuuskonferenssin päätöstilaisuus, jossa keskustellaan Euroopasta ministeri Sirpa Paateron (sd.) ja komissaari Jutta Urpilaisen (sd.) kanssa.

Tulevaisuuskonferenssin täysistunnoissa ja työryhmissä eduskunnan valtuuskuntaan kuului neljä kansanedustajaa. Valtuuskunnan puheenjohtajana toimi Eveliina Heinäluoma (sd.), jonka lisäksi valtuuskuntaan kuuluivat Jani Mäkelä (ps.), Elina Valtonen (kok.) ja Jouni Ovaska (kesk.).

Tulevaisuuskonferenssin viimeiseen täysistuntoon viikonloppuna osallistunut Heinäluoma korostaa kansalaiskeskustelujen vahvaa viestiä eurooppalaisen yhteistyön tärkeydestä ja läheisyysperiaatteen kunnioittamista.

– Tulevaisuuskonferenssi on tarjonnut tärkeän mahdollisuuden kuunnella ja käydä keskustelua eri maista tulevien kansalaisten kanssa. Kansalaisten näkemyksistä päällimmäiseksi on jäänyt tunne siitä, että tarvitsemme monissa asioissa eurooppalaista yhteistyötä tänä päivänä ehkä enemmän kuin koskaan. Turvallisuus, talous ja ilmastotyö – kaikki nämä vaativat eurooppalaisia ratkaisuja, Heinäluoma sanoo tiedotteessa.

Heinäluoman mukaan konferenssin loppupäätelmissä korostuu myös jäsenmaiden halu vaalia EU:n läheisyysperiaatetta.

– Jäsenmailta siirretään unionille vain sellaisia asioita, joissa yhteinen päätöksenteko tuo todellista lisäarvoa. Tällaisia yhteisiä asioita ovat jatkossakin kauppapolitiikka, sisämarkkinoiden pelisäännöt sekä yhteinen rahapolitiikka ja sen vaatimat pelisäännöt.

Heinäluoma muistuttaa, että kaikkien muiden tärkeiden asioiden ohella EU:n on muistettava alkuperäinen tehtävänsä: rauhan takaaminen. Se on myös tulevaisuuskonferenssin yhteisesti jakama tavoite, Heinäluoma sanoo.

– Vain rauhan vaalimisen kautta Eurooppamme voi rakentua myös vapauden, vaurauden, tasa-arvon ja hyvinvoinnin maanosana.

Olen iloinen siitä kuinka aktiivisesti suomalaiset lähtivät mukaan.

Euroopan tulevaisuuskonferenssin tarkoitus on ollut kuulla kansalaisten näkemyksiä EU:n tulevista haasteista ja mahdollisuuksista.

– Suomi on panostanut tulevaisuuskonferenssiin todella vahvasti muun muassa järjestämällä kansallisen Eurooppa olemme me -tapahtumasarjan. On tärkeää, että nämä kansalaisten viestit tullaan myös huomioimaan konferenssin johtopäätelmissä, kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo tiedotteessa.

Syksyn ja kevään aikana Eurooppa olemme me -tapahtumasarjan puitteissa järjestettiin 19 tapahtumaa ympäri maata, Helsingistä Utsjoelle. Jokaisessa keskustelussa mukana oli hallituksen ministeri, ja yhteensä 12 ministeriä osallistui kiertueen tapahtumiin. Tapahtumat järjestettiin yhdessä yhteistyötahojen, kuten kaupunkien, kanssa, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

– Olen iloinen siitä kuinka aktiivisesti suomalaiset lähtivät mukaan Eurooppa olemme me -kiertueen tilaisuuksiin ympäri maan. Saimme kerättyä tilaisuuksista runsaasti ihmisten ajatuksia ja ideoita Euroopan tulevaisuudesta. Nuo ajatukset on koottu yksiin kansiin osaksi konferenssia ja vein ne myös puheenjohtajamaa Ranskan kollegalleni Pariisiin, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo tiedotteessa.

Eurooppa olemme me -tapahtumasarja perusteella suomalaiset odottavat EU:lta konkreettisia toimia esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi, EU:n vahvempaa roolia turvallisuuden takaajana ja EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kehittämistä. Eräänlaisena yhdistävänä teemana keskusteluissa esiin nousi EU:n kriisinkestävyyden (resilienssi) vahvistaminen. Tiedotteen mukaan myös EU:n yhteiset arvot – kuten demokratia, oikeusvaltioperiaate, perusoikeudet, tasa-arvo sekä vähemmistöjen oikeudet – olivat vahvasti esillä monissa keskustelutilaisuuksissa.

Valtioneuvosto on julkaissut helmikuussa yhteenvedon tapahtumasarjan aikana käydyistä keskusteluista ja suomalaisten näkemyksistä Euroopan tulevaisuudelle.

Eurooppa olemme me -päätöshetki järjestetään 9. toukokuuta kello 14 keskustakirjasto Oodissa Helsingissä ja tilaisuus on kaikille avoin. Katso ohjelma täältä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU