Politiikka
21.7.2018 08:05 ・ Päivitetty: 21.7.2018 08:05
Heinäluoma: Tuskin Putinkaan toivoi tällaista sirkusta
SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump taistelee nyt arvostuksestaan ja asemastaan maan johdossa tosissaan.
– Maailman mahtavin vallankäyttäjä on törmännyt oman valtansa rajoihin: Yhdysvaltain kongressiin ja riippumattomaan mediaan.
Heinäluoma luonnehtii Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien maanantaista huippukokousta seurauksiltaan eriskummalliseksi.
– Presidenttien Trump ja Putin käymistä keskusteluista tai heidän tekemistään päätöksistä ei puhuta juuri mitään.
– Sen sijaan kaikki huomio on siinä, mitä presidentti Trump lehdistötilaisuudessa sanoi Venäjän roolista Yhdysvaltain viime presidentinvaalissa. Ja erikoistahan se on, ettei Yhdysvaltain presidentti usko omien turvallisuusviranomaistensa vaalivaikuttamisesta tekemiä arvioita tai oman oikeuslaitoksensa tekemää työtä.
”Voi olettaa, että tämä ei ollut maanantain Helsingin keskustelujen sisältö tai sävy.”
Heinäluoma toteaa, että vastoin tapojaan presidentti Trump on joutunut myöntämään puhuneensa Helsingissä virheellisesti. Ratkaisevaa kurssin korjaamiselle oli paitsi median raivoisa kritiikki niin myös republikaanien omista riveistä lähtenyt ankara arvostelu.
– Ankara paine on pakottanut presidentti Trumpin jatkamaan paikkaussarjaa. Keskiviikkona Trump ilmoitti pitävänsä Putinia henkilökohtaisesti vastuussa ulkopuolisesta vaalivaikuttamisesta. Voi olettaa, että tämä ei ollut maanantain Helsingin keskustelujen sisältö tai sävy.
Heinäluoma kirjoittaakin, että Moskovassa tapahtunutta taidetaan katsoa yhä suuremman hämmennyksen vallassa.
– Presidentti Putin kertoi Helsingissä toivoneensa Trumpin valintaa, muttei ehkä hänkään toivonut tällaista päätöksenteon sirkusta.
– Trumplandiassa edellisen päivän keskustelut ovat jo seuraavan päivän iltaan tultaessa menettäneet merkityksensä tai kääntyneet päälaelle.
”Siinä ratkeavat myös presidentin hallinnon toimintamahdollisuudet jatkossa.”
Heinäluoma muistuttaa myös, miten Trump peruutti hyväksyntänsä G7-maiden kokouksen julkilausumalta lentokoneessa suututtuaan Kanadan pääministerin kokouskommenteista. Nato-kokouksessa hyvähenkinen illallinen taas muuttui seuraavan aamun hätäkokoukseksi.
– Kaiken tapahtuneen seurauksena Yhdysvaltain ulkopolitiikka ja kansainvälinen toimintakyky uhkaavat pahasti häiriintyä. Kansainvälisissä suhteissa ja sopimusten aikaansaamisessa ennalta-arvattavuus ja loogisuus ovat sittenkin suuria etuja.
Katseet kohdistuvatkin nyt yhä enemmän marraskuun kongressivaaleihin.
– Nyt näistä vaaleista taitaa tulla ihka oikeat täysimittaiset vaalit, jotka aidosti mittaavat paitsi kongressin niin myös presidentti Trumpin suosion. Siinä ratkeavat myös presidentin hallinnon toimintamahdollisuudet jatkossa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.