Politiikka
14.11.2024 11:12 ・ Päivitetty: 14.11.2024 11:12
Heinäluomalta kiitosta Niinistön raportille: ”Laaja kokemus ja harkintakyky näkyy”
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) pitää presidentti Sauli Niinistön raportin huomioita tärkeinä.
Euroopan siviili- ja puolustusvalmiuden parantamista käsittelevän raportin esittely kuultiin tänään Euroopan parlamentin täysistunnossa.
– Kiitin puheenvuorossani Niinistöä arvokkaasta työstä unionin valmiuden vahvistamiseksi. Laaja kokemus ja harkintakyky näkyy. Tarve raportille on ollut ilmeinen, sillä puolustuksen lisäksi varautuminen ja huoltovarmuusajattelu ovat olleet EU:n arjessa liian kauan taka-alalla, Heinäluoma toteaa tiedotteessa.
Euroopan unionin valmiudessa ei ole kyse pelkästään rahasta ja raudasta, vaan ennen kaikkea ajattelutavan muutoksesta, Heinäluoma painottaa.
– Ajattelusta, jossa kansalaiset ottavat turvallisuuden ja varautumisen vakavasti, kuten presidentti Niinistökin on todennut.
LISÄKSI Heinäluoman mielestä on syytä katsoa, miten EU:n nykyiset perussopimukset toimivat ja mihin ne meitä velvoittavat. Unionilla on perussopimuksissaan keskinäisen avunannon lauseke.
– Onko meillä lausekkeen osalta menettelytavat valmiina – miten toimimme, jos jokin jäsenmaa joutuu ulkoisen hyökkäyksen kohteeksi?
Uuden puolustuskomissaarin pitäisi kiireellisesti ryhtyä selvittämään, miten avunantolauseke on tarkoitettu toimimaan, hän kehottaa.
HEINÄLUOMAN arvion mukaan Niinistön raportti on kyllä noteerattu Brysselissä, mutta sen teemat ovat monille jäsenmaille vielä etäisiä. Sodan uhkakin tuntuu konkreettisemmin Venäjän naapurimaissa kuin Keski- tai Etelä-Euroopassa. Monissa jäsenmaissa prioriteettilistan kärjessä ovat pitkään olleet ihan muut asiat kuin turvallisuus.
– Niinistön raportti vahvistaa sitä herätysliikettä, joka Euroopassa tarvitaan Venäjän hyökkäyssodan oloissa. Nyt valmiusajattelu saa laajemmin alaa, ei vain sodan, vaan myös pandemioiden, sään ääriolojen, kyberuhkien ja esimerkiksi terrorismiin varautumisen osalta. Se on Euroopalle tärkeä ja tarpeellinen kehityssuunta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.