Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Heititkö tumpin maahan? – suomalaiset haluaisivat sakottaa

LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Terveysjärjestö Suomen ASH selvitti suomalaisten mielipiteitä tupakan ympäristöhaitoista. Väestö olisi valmis sakottamaan tumppien maahan heittämisestä, ja enemmistö haluaisi tupakkayrityksille jätemaksut tumppien siivoamiskustannuksista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Suuri osa, 59 prosenttia, tutkimukseen osallistuneista tiesi tumppien olevan vaarallista jätettä. Harvempi, 39 prosenttia, tiesi tumppien levittävän myrkkyjä ympäristöön. Vastaajista 33 prosenttia arvioi tumppien olevan samanlaisia kuin muutkin roskat.

Tupakantumppien tai nuuskapussien ympäristöön heittämisestä sakottamista puolsi enemmistö, 63 prosenttia, 21 prosenttia vastusti ja 16 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Suuri osa, 64 prosenttia, koki, että tupakkateollisuuden pitäisi korvata tupakkajätteiden siivoamisesta yhteiskunnalle aiheutuvat kustannukset, 21 prosenttia vastusti ja 15 prosenttia ei osannut sanoa.

Tulokset ilmenevät Kantar TNS:n tekemästä tutkimuksesta viime vuoden lokakuussa.

Tämän vuoden maaliskuussa Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä toive teollisuuden vastuusta korostui entisestään. Vastaajista jo 72 prosenttia koki, että tupakka- ja nikotiinituotteiden valmistajien pitäisi maksaa jätemaksu tuotteisiin liittyvän jätteen, kuten tumppien siivoamisesta ja hävittämisestä. Kaikkein vähiten teollisuuden jätemaksuja kannattivat nuoret, 18–24-vuotiaat vastaajat. Kuitenkin myös heistä 62 prosenttia kannatti tupakkateollisuudelle asetettavia jätemaksuja.

Suomen ASH:n Kantar TNS Oy:llä teettämään kyselyyn osallistui 2013 vastaajaa. Tutkimusaineisto koottiin lokakuussa 2019. Taloustutkimuksen maaliskuussa 2020 toteuttamaan kyselyyn osallistui 2499 vastaajaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE