12.11.2024 09:52 ・ Päivitetty: 12.11.2024 09:52
Helsingin kaupunki pyrkii lunastamaan Helsingin areenan – “Tahdonilmaus”
Helsingin kaupunki aikoo hakea Helsingin areenan lunastamista. Kaupunginhallitus päätti asiasta kokouksessaan eilen.
Kyseessä oli periaatepäätös siitä, että halli pyritään lunastamaan. Kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula kertoo STT:lle, että kaupunki valmistelee lunastuslupahakemuksen valtioneuvostolle seuraavien viikkojen aikana.
- Kyseessä on kaupungin tahdonilmaus siitä, että olemme lähdössä lunastusprosessiin, Ujula sanoo.
Ujulan mukaan arviota hakemuksen käsittelyajasta ei ole. Hän arvioi, että käsittely vie useita kuukausia eli vähintään ensi vuoden puolelle asti.
Kaupunginhallitus oli päättänyt syyskuussa, että kaupunki aloittaa neuvottelut Helsingin areenan kaupasta. Samalla päätettiin, että mikäli neuvottelut tai kaupankäynti kiinteistöstä eivät edisty viimeistään lokakuun aikana, ryhtyy Helsingin kaupunki selvittämään areenan lunastamista.
Venäjän vuonna 2022 Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan ja siitä seuranneiden pakotteiden vuoksi Helsingin areena on ollut yli kaksi vuotta käytännössä tyhjillään.
Areenayhtiö Helsinki Halli Oy:n äänienemmistön omistaa Arena Events -yhtiö, jossa määräysvaltaa käyttävät venäläisoligarkit Gennadi Timtshenko, Arkadi ja Boris Rotenberg sekä jälkimmäisen poika Roman Rotenberg. Roman Rotenbergiä lukuun ottamatta he ovat kaikki EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden piirissä.
KAUPUNGINHALLITUS päätti maanantaina lunastuslupahakemuksen lisäksi siitä, että kaupunki ottaa tarvittaessa hoidettavakseen kohtuulliset kustannukset, jotka tulevat hallin teknisen kunnon turvaamisesta.
Areenasta katkaistiin sähköt syyskuussa, koska halliyhtiö ei ole saanut maksettua sähkölaskua. Hallin kriittisiä toimintoja on pyöritetty varavirran voimin. Yle ja Helsingin Sanomat ovat kertoneet, että osassa hallia on havaittu viime aikoina tunkkaista hajua.
Kansliapäällikkö Ujulan mukaan tilannetta arvioidaan tulevien viikkojen aikana. Lisäksi pitää selvittää, miten kaupunki voi hoitaa mahdollisia kustannuksia. Esimerkiksi halliyhtiön puolesta ei voida maksaa sähkölaskuja, ellei niihin hae ulkoministeriöltä poikkeuslupaa EU-pakotteiden vuoksi.
Ujulan mukaan mahdollisista laskujen maksamisista tehdään vielä erilliset päätökset. Tarkoituksena on myös se, että kaupunki voi periä vastuulleen ottamansa kustannukset niistä alun perin vastuussa olleelta.
Saara-Miira Kokkonen/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.