Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Hiihtokeskusalan tes-neuvottelut käyntiin – PAM kiinnittää palkan lisäksi huomiota työssä jaksamiseen ja työturvallisuuteen

iStock

Neuvottelut hiihtokeskusalan uudesta työehtosopimuksesta alkavat tänään. Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja ja Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n välillä. PAMin tavoitteena on parantaa työntekijöiden toimeentuloa, työturvallisuutta ja työssä jaksamista.

Demokraatti

Demokraatti

PAM nostaa tiedotteessaan esiin, että Lapin matkailu on vilkasta ja se heijastuu myös hiihtokeskusten kävijämääriin. Matkailu kehittyy vahvasti ympärivuotisempaan suuntaan, mikä luo yhä enemmän pysyviä työpaikkoja.

– Työntekijöiden panos on hiihtokeskusten menestyksen kannalta ratkaiseva. Osaavat työntekijät ovat mahdollistaneet positiivisen kehityksen ja palveluiden laajenemisen, PAMin sopimusasiantuntija Sirpa Moilanen sanoo tiedotteessa.

Hiihtokeskusalan työehtosopimuksen piirissä työskentelee noin 800 työntekijää. PAM haluaa kehittää neuvotteluissa alan työntekijöiden ostovoimaa, jota voimakas hintojen nousu on heikentänyt viime vuosina.

PAM hakee kuukausipalkkoihin 250 euron korotusta. Tavoite tarkoittaa kokoaikatyössä kuuden prosentin, kuitenkin vähintään 150 euron korotusta ensimmäiselle vuodelle ja neljän prosentin, kuitenkin vähintään sadan euron korotusta toiselle vuodelle.

– Työntekijät ovat viime vuosien aikana tyytyneet maltillisiin palkkaratkaisuihin. Nyt on aika nostaa palkkaus reilulle tasolle. Tämä tukee myös hiihtokeskusten kilpailukykyä ja toimintavarmuutta sekä varmistaa myös alan vetovoimaisuutta tulevaisuudessa

PAM haluaa neuvotteluissa kehittää työehtoja työssä jaksamisen ja työturvallisuuden parantamiseksi. PAM nostaa esiin, että hiihtokeskusten tyypillisimmät työtapaturmat liittyvät koneiden ja laitteiden käyttöön sekä liukastumisiin, kylmän sään aiheuttamiin vaaratilanteisiin ja asiakaspalvelutilanteisiin.

Liitto muistuttaa myös, että hiihtokeskusalan työtä leimaa vahvasti sen kausiluonteisuus.

– Kauden aikana alalla saatetaan tehdä pitkiäkin työpäiviä ja viikkoja. Siksi erityisesti työntekijöiden jaksamiseen ja työstä palautumiseen tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota, Moilanen sanoo.

Se on tärkeää myös työturvallisuuden kannalta, liitto muistuttaa. Riittävä palautuminen työvuorojen välillä tukee fyysistä ja henkistä jaksamista, mikä auttaa ehkäisemään virheitä, hallitsemaan stressiä ja reagoimaan nopeasti vaaratilanteisiin.

Hiihtokeskusalan tes-neuvotteluja käytiin viimeksi marraskuussa 2024. Tuolloin osapuolet sopivat, että työehtosopimusta jatketaan kolme kuukautta siten, että sopimuskausi päättyy 31. tammikuuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE