Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

8.2.2022 11:24 ・ Päivitetty: 8.2.2022 11:24

Hiilineutraaliustavoite 2035 välikysymyksen tekijöiden hampaissa – ”Omille kintuille potkimista”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Perussuomalaiset jätti yhdessä kristillisdemokraattien ja Liike nytin kanssa tänään välikysymyksen energia- ja polttoainehinnoista.

Demokraatti

Demokraatti

Perussuomalaiset esitti viime syksynä, että hiilineutraalisuustavoite siirretään vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite. Suomessa hallitus tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035.

– Hiilineutraalisuustavoite, joka merkittävästi eroaa paitsi EU-tasosta ja myös meidän oleellisten kilpailijamaiden tasosta, on suoraan meidän omille kintuille potkimista ja heikentää Suomen kilpailukykyä ja meidän kansalaisten ostovoimaa, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi välikysymystä jätettäessä tiedotustilaisuudessa.

Välikysymyksen tekstissä lukee, että Suomen hiilineutraalisuustavoite ei voi olla selvästi kovempi kuin EU:lla ja tärkeimmillä kilpailijamaillamme.

– Perussuomalaisilla se on ehdottomasti se 2050, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi.

Kokoomus ei ole mukana välikysymyksessä.

– Kokoomushan on hyvin selvästi sanonut syksyllä Helsingin Sanomien ja Aalto-yliopiston järjestämässä puheenjohtajien ilmastopaneelissa, ettei se aio joustaa hiilineutraalisuustavoitteesta ja Suomen kunnianhimosta. Käytännössä jos tätä tulkitsen, se tarkoittaa juuri sitä, että ne toimet, joita hallitus tekee hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi ovat kaikki sellaisia, että niistä ei myöskään seuraava hallitus tulee peruuttamaan mikäli kokoomus sen saa päättää. Tämä julkilausuma on ollut hyvin yksiselitteisen selvä. Se taas on voimakkaassa ristiriidassa meidän oman tavoitteen kanssa, Riikka Purra kommentoi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman sanoi hänkin välikysymystä jätettäessä, että hiilineutraaliustavoitetta 2035 pitää tarkistaa.

– Jos tilanne heikkenee silloin pitää olla myöskin järki mukana ja valmius joustavuuteen ja keskusteluun.

Liike nytin puheenjohtajan Harry Harkimon mukaan puolue ei ole koskaan edes sitoutunut 2035 tavoitteeseen.

– Ei voi katsoa sokeasti sitä vuosilukua. Ruotsissa on 2045 ja EU:ssa on 2050. Meillä voi olla luku, joka on pienempi kuin niiden mutta pitää järkeä käyttää näissä tavoitteissa eikä voi lähteä siihen, että vuosiluku on absoluuttinen, Harkimo sanoi.

Purran mukaan välikysymyksessä ei sanota suoraan, mitä hallituksen pitää tehdä polttoaineiden ja sähkön hinnan noustua.

– Siellä ei ole suoria valtiontalouteen vaikuttavia toimia. Me kerromme erilaisia vaihtoehtoja. Kyllä perussuomalaiset on esittänyt sekä kotitalouksien sähköön että polttoaineiden veroon alennuksia, Purra aloitti ja jatkoi listaa perussuomalaisten näkemyksistä.

– Valitettavasti mikään näistä, ei myöskään erilaiset tukipaketit, joita esimerkiksi Ruotsi ja Norja ovat tehneet, eivät ole edenneet mihinkään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU