Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Hiiriongelma äityi valtaviin mittoihin Australiassa – “Tarvitsemme jotain supervoimakasta, kuin napalmia, räjäyttääksemme nämä hiiret unholaan”

LEHTIKUVA / AFP Saeed Khan

Australian kaakkois- ja eteläosan asukkailla on ollut viime vuosina riesanaan raamatullisen mittaluokan vitsauksia. Pitkää kuivuusjaksoa seurasivat loppuvuonna 2019 alkaneet laajat maastopalot, joiden jälkeen viime vuoden voimakkaat sateet aiheuttivat suuria tulvia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kun alueella sitten viime vuoden keväällä, eli pohjoisen pallonpuoliskon vuoden 2020 syksyllä, alettiin korjata ennätyssatoja, toivottiin pahimman olevan jo ohi ja toipumisen alkavan. Mutta sitten tulivat hiiret.

– Isäni on vielä elossa, hän on 93-vuotias, ja nämä ovat olleet pahimmat kolme vuotta mitä hän on koskaan kokenut, kertoo karjatilallinen Col Tink Dubbon kaupungista.

Tink yrittää tappaa hiiriä lakaisemalla niitä harjalla suoraan suureen vesiastiaan, johon jyrsijät hukkuvat. Vaikka “saalista” tulee jopa tuhat raatoa päivässä, farmari myöntää, ettei hän kykene hävittämään eläimiä vaan vain hidastamaan ongelman pahenemista.

Sen mitä hiiret eivät syö suihinsa, ne pilaavat jätöksillään. Maanviljelijöiden onkin ollut pakko polttaa suuria määriä pelloilta korjattua viljaa ja heinää.

Vankilakin jouduttiin evakuoimaan hiirten tieltä

Eivätkä hiiret ole vain maataloustuottajien riesana, vaan jyrsijöiden on raportoitu tehneen selvää jälkeä myös huonekaluista, kodinkoneista, autojen sisutuksista ja sähkölaitteista. Hiiret ovat jopa purreet potilaita sairaalassa ja myös levittäneet erilaisia tauteja, kuten leptospiroosia.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että Uuden Etelä-Walesin vankilan asukkaat ja henkilökunta joudutaan evakuoimaan muualle rangaistuslaitokseen tunkeutuneiden hiirilaumojen tieltä.

Brittisiirtolaisten mukanaan tuomat hiiret eivät ole Australiassa uusi ongelma. Tähän saakka suuret siimahäntien laumat ovat mellastaneet suuressa mitassa noin kerran vuosikymmenessä.

Normaalisti ongelma poistuu, kun hiiret nälkiintyvät ja menehtyvät tauteihin. Tuhoelämiä vuosikymmeniä tutkineen Steve Henryn mukaan hiiret vaikuttavat silloin katoavan yhdessä yössä.

– Sellaisesta ei ole tällä kertaa mitään merkkiä, tutkija sanoo pahaenteisesti.

Hiiri on lisääntymiskone, “napalmia” tarvitaan

Australiassa eletään parhaillaan eteläisen pallonpuoliskon talvea, mutta myös siellä ilmasto on lämpenemässä ja uhkaa muun ohessa pahentaa hiiriongelmaa.

– Jos meillä ei ole enää kylmiä talvia, niin tästä tulee akuutin ongelman sijaan krooninen ongelma, ennustaa apulaisprofessori Bill Bateman Curtinin yliopistosta.

Hiiri on hankalasti torjuttava tuhoeläin, koska sen lisääntymisvauhti on päätähuimaava. Hiiri alkaa lisääntyä vain noin kuuden viikon ikäisenä ja tuottaa sen jälkeen poikueita kuin liukuhihnalta.

Australian hallitus on osoittanut miljoonia dollareita tehokkaampien tuholaismyrkkyjen tutkimiseen ja hankkimiseen. Harkinnassa on muun muassa nopeammin vaikuttavan bromadiolonin käytön salliminen.

– Meidän täytyy edetä tällä polulla, koska tarvitsemme jotain supervoimakasta, kuin napalmia, räjäyttääksemme nämä hiiret unholaan, Uuden Etelä-Walesin maatalousministeri Adam Marshall uhosi toukokuun lopulla uutistoimisto AP:n mukaan.

Tutkijat kuitenkin toppuuttelevat viranomaisia ja varoittavat tehokkaampien myrkkyjen voivan johtaa ojasta allikkoon, koska ne säilyvät pitkään ja voivat siirtyä hiiriä syöviin petoihin ja jopa ihmisiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE