Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

“Hiljaisempaa helmikuuta pitää hakea 1990-luvun alkuvuosista” – asuntokauppa ei käy ja siihen on useita syitä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat helmikuussa koko maassa 5,4 prosenttia vuoden takaisesta, Tilastokeskus kertoi torstaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hinnat kuitenkin nousivat tammikuuhun verrattuna 1,4 prosenttia.

Asuntojen hinnat laskivat kaikissa suurissa kaupungeissa. Hintojen lasku oli suurinta Vantaalla, missä hinnat laskivat 10,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Helsingissä hinnat laskivat 7,1 prosenttia ja Oulussa 6,8 prosenttia.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 6,1 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat 4,4 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 6,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 6,4 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 3,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin helmikuussa 15 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

PELLERVON taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa pitää myönteisenä, että hinnat kääntyivät kaikissa suurissa kaupungeissa nousuun tammikuuhun verrattuna.

Hän uskoo, että kevään mittaan asuntomarkkinoilla saatetaan nähdä vilkastumista.

Kotitalouksien arviot omasta taloudestaan ovat Holapan mukaan edelleen vaisuja, mikä vaimentaa asuntomarkkinoita. Markkinoita voi hänen mukaansa myös yhä hyydyttää ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapauden loppuminen vuodenvaihteessa.

-  Kun kotitalouksien tunnelmat kohoavat ja ensiasunnon ostajat alkavat palata markkinoille, asuntokauppaketjut lähtevät purkautumaan. Se voi jo kesää kohti vilkastuttaa markkinoita, Holappa sanoo PTT:n tiedotteessa.

OP-RYHMÄN asuntomarkkinoihin erikoistuneen senioriekonomistin Joona Widgrénin mukaan asuntojen hintojen kehitys oli helmikuussa hitusen OP:n odotuksia parempaa, mutta kauppamäärät pysyivät odotetun heikkoina.

Widgrén kertoo, että OP:ssa odotetaan asuntomarkkinan vedon paranevan ja kaupankäynnin lisääntyvän vaisun alkuvuoden jälkeen.

-  Asuntojen hinnat voivat kääntyä varovaiseen nousuun vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, kun korkotason lasku ja talouden yleinen piristyminen loppuvuodesta tukevat asuntomarkkinoiden kehitystä, hän sanoo OP:n tiedotteessa.

HYPON pääekonomistin Juho Keskisen mukaan helmikuu oli asuntomarkkinoilla niin hiljainen, että hiljaisempaa helmikuuta pitää hakea 1990-luvun alkuvuosista.

Keskinen toteaa, että vuodenvaihteessa toteutettu varainsiirtoveromuutos vääristää tällä hetkellä kuvaa asuntomarkkinan todellisesta tilasta, kun ensiasunnon ostajat tekivät kiireellä kauppojaan ennen vuodenvaihdetta.

Hän arvioi, että kuluttajat kaipaavat edelleen selkeämpää signaalia talouden kasvukäänteestä ja korkojen laskusta.

-  Kysyntää poreilee pinnan alla, mutta markkinoiden joukkopsykologia pitää ostajia jarrupolkimella vielä alkuvuonna, kun yleinen epävarmuus käy kuluttajien hermoille, Keskinen sanoo Hypon tiedotteessa.

SUOMEN Yrittäjien pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinoiden näkymät ovat tällä hetkellä heikommat kuin kertaakaan koko 2000-luvulla.

-  Kauppa ei käy ja myyntiajat ovat kasvaneet pääkaupunkiseudullakin yli 100 päivän mittaisiksi, kun ostajien markkinat jatkuvat ainakin kesään asti. Kotitalouksilla asunnon ostoaikeet olivat tammi-maaliskuussa matalimmat sitten vuoden 1999, Brotherus sanoo tiedotteessaan.

Hän toteaa, että helmikuussa hinnat hieman nousivat tammikuusta, mutta se ei anna vielä aihetta riemuun.

-  Yhden kuukauden heilahtelut ovat yleisiä, eikä käänteestä voi vielä puhua.

Kotitaloudet ovat nyt Brotheruksen mukaan äärivarovaisia ja kriisiherkkiä, kun perusturvallisuus on horjunut korona-, energia-, sota- ja lakkoselkkauksissa.

Hän muistuttaa, että myymättömien uusien ja vanhojen asuntojen varasto on kertynyt niin suureksi, että sulateltavaa riittää pitkään.

-  Asuntomarkkinoiden laskukausi jatkuu ja kasvukausi käynnistyy vasta loppuvuonna, kun korkolasku ja paraneva ostovoima muuttavat talousyhtälöä suotuisammaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE