Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

31.3.2025 11:34 ・ Päivitetty: 31.3.2025 12:11

Historiallinen työtaistelu-uhkaus: Poliisit varoittavat lakosta, myös vankiloita mukana

LEHTIKUVA / ANNI SAVOLAINEN

Valtion työntekijöitä edustavat liitot ovat jättäneet lakkovaroituksen. Sen piirissä on muun muassa poliiseja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon ja Ammattiliitto Pron lakko toteutuisi valikoiduilla valtiosektorin työpaikoilla 15.-16. huhtikuuta.

Lakon piirissä olisivat muun muassa työtehtävät Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on pääpoliisiasema Espoossa sekä poliisiasemat Kirkkonummella, Lohjalla ja Raaseporissa.

Kyseessä olisi historiallinen työtaistelu, sillä poliisit ovat olleet lakossa viimeksi vuonna 1976.

Lakko koskisi myös työtehtäviä Hämeenlinnan ja Vantaan vankiloissa lukuun ottamatta vankiterveydenhuollon tehtäviä. Lakon ulkopuolelle rajataan tehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle tai merkittävää vaaraa omaisuudelle.

Poliisit ovat olleet lakossa viimeksi vuonna 1976.

Lisäksi lakon piirissä ovat Valtiokonttorin kaikki työtehtävät, Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen (Palkeet) Hämeenlinnan toimipaikka sekä Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin toimipaikat Helsingissä.

Myös alue- ja kuntavaaleihin liittyvät tehtävät on rajattu lakon ulkopuolelle.

TYÖNANTAJA keskeytti valtion virka- ja työehtosopimusneuvottelut 7. maaliskuuta. Valtion työmarkkinalaitos oli tarjonnut niin sanotun yleisen linjan alittavia palkankorotuksia, jotka eivät kelvanneet työntekijäpuolelle.

Työnantajapuolen mukaan yleisen linjan mukaiset korotukset tulisivat liian kalliiksi.

Lakkovaroituksella valtion palkansaajat kertovat hakevansa paluuta sopimuspöytään. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi pian lakkovaroituksen jälkeen viestipalvelu X:ssä, että sovittelu käynnistyy tiistaina.

-  Valtion henkilöstö työskentelee tehtävissä, jotka ovat välttämättömiä yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta. Työn vastuullisuus ja vaikutus kansalaisten arkeen tulee huomioida myös palvelussuhteen ehtojen kehittämisessä ja palkankorotuksista sovittaessa, JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo tiedotteessa.

-  Sama jo selvästi yleiseksi linjaksi muodostunut taso sopii meille, mikä on muillakin aloilla kattavasti sovittu. Se ei ole liikaa vaadittu, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Niko Simola sanoo.

-  Vaikeassakin talouden tilanteessa turvallisuusammattilaiset ja koko valtion henkilöstö ansaitsevat yhtä suuret korotukset kuin muut alat. Haluamme kehittää sopimusta, emmekä hyväksy työmarkkinalaitoksen yksipuolista päätöstä keskeyttää neuvottelut, totesi Jukon valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne.

Palkansaajajärjestöt kertovat olevansa valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos Valtion työmarkkinalaitos ei halua neuvotella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU