29.8.2022 10:26 ・ Päivitetty: 29.8.2022 10:26
Hoitajajärjestöiltä kaksi uutta lakkovaroitusta – ”Poliittisen päättäjän pitää herätä Ruususen unesta”
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ovat antaneet jälleen kaksi uutta lakkovaroitusta neuvottelujen vauhdittamiseksi.
Neljän vuorokauden mittaiset lakot kohdistuisivat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin, tarkemmin Oulun yliopistollisen sairaalaan aikuisten tehohoitokeskuksen yksiköihin, ja Oulun kaupungin Kontinkankaan-Myllyojan kotihoitoon.
Lakko alkaisi 13. syyskuuta ja päättyisi 16. syyskuuta. Tiedotteen mukaan lakossa ovat työtaistelun aikana kaikki työsopimussuhteiset Tehyn ja Superin jäsenet kyseisissä yksiköissä.
Järjestöt julistavat samalla kohteissa hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon. Ne astuvat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka. Kieltojen aikana kukaan Tehyn tai Superin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan lakkokohteissa avoinna olevaa työtä eikä siirtyä tekemään lakkokohteisiin kohdistuvaa työtä.
Tehy ja Super ovat antaneet aiemmin elokuussa kolme muuta lakkovaroitusta sekä ilmoittaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon kiristymisestä syyskuun alussa.
TYÖRIITAA ON soviteltu hieman yli viikon ajan valtakunnansovittelijan johdolla. Järjestöt painottavat, että ratkaisun avain eli sote-sektorin lisärahoitus on lopulta maan hallituksella.
”Poliittisen päättäjän pitää herätä Ruususen unesta. Sote-sektori on vuosikausien aliresurssoinnilla kuihdutettu kuiviin ja hoitajapulan on annettu ajautua kaikkia kansalaisia koettelevaksi kriisiksi”, Superin puheenjohtaja Silja Paavola toteaa tiedotteessa.
”Tarvitaan yksinkertiasesti lisää rahaa, paremmat palkat.”
Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan tämän umpisolmun avaaminen ei ole pelkkä työmarkkina-asia.
”Sote-rahoituksessa on mittava lovi ja vain muutaman kuukauden päästä valtiovalta vastaa siitä. Päättäjän on yhä vaikeampi paeta vastuuta.”
Rytkösen ja Paavolan mukaan päättäjien kannattaisi nyt budjettiriihen kynnyksellä ”miettiä kaksi kertaa”, miten syvän kriisin vallitessa he haluavat käynnistää hyvinvointialueiden toiminnan vuoden vaihteessa.
”Esittämämme sote-alan pelastusohjelma olisi kaikkien kannalta järkevin ratkaisu. Jotta hoitajapula alkaisi vähitellen helpottaa, tarvitaan yksinkertaisesti lisää rahaa, paremmat palkat. Se on ensimmäinen ja tärkein keino vastata hoitajapulaan ja osoittaa, että Suomi haluaa jatkossakin pitää hoitajansa tällä hienolla alalla”.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.