Politiikka

Hoitajajärjestöt vaativat yhdessä selkeitä palkankorotuksia ja omaa sopimusta: ”Lääkäreillä on ollut jo kauan vastaava”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy tavoittelevat tällä neuvottelukierroksella selkeitä palkankorotuksia. Ne hakevat myös julkisen sektorin lomarahaleikkausten korvaamista.

– Hoitajien työtä kunnioitetaan usein vain juhlapuheissa. Arvostusta tulee osoittaa myös käytännössä ja palkkatasossa, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo perustelee.

Hoitoalan järjestöt haluavat lisäksi ratkaista ja korjata alan epäkohtia omalla työehtosopimuksella. Järjestöt muistuttavat, että vastaava sopimus on ollut jo kauan lääkäreillä. Omalla sopimuksella halutaan kehittää hoitoalan palkkausta, työaikoja ja muita työehtoja.

Sosiaali- ja terveysalalle on odotettavissa suuria haasteita, kun sote- ja maakuntauudistus tulevat voimaan. Uudistuksen tavoitteena on palvelujen saatavuuden turvaaminen.

Koulutettujen hoitajien sopimus on myös työnantajalle investointi tulevaisuuteen.

Hoitajajärjestöt huomauttavat, että käytännössä koulutettu hoitohenkilöstö vastaa uudistuksen onnistumisesta.

– Jos alan epäkohtia ei saada kuntoon, työvoimaa valuu entistä enemmän muille sektoreille. Suurimpia epäkohtia ovat palkkaus, kuormittavat työolot ja riittämätön henkilöstömäärä. Palkan on turvattava toimeentulo kaikissa tilanteissa ja sen on vastattava työn vaativuutta.

Uudistuksen seurauksena kunnat eivät enää vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista. Järjestöjen mukaan tämä aiheuttaa muutostarpeita myös nykyisiin kunta-alan sopimuksiin. Siksi juuri nyt on järjestöjen mukaan otollinen aika edistää koulutettujen hoitajien sopimusta.

– Koulutettujen hoitajien sopimus on myös työnantajalle investointi tulevaisuuteen, Superin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat