Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Hoitajaliitto: näin yksinkertaista on ratkaista vanhustenhoidon ongelmat – ja koko terveydenhuollon kriisi

iStock

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super korostaa, että terveydenhuollon kriisi ratkeaa vain puuttumalla vanhustenhoidon ongelmiin.

Demokraatti

Demokraatti

Helsingin Sanomien tuoreen kyselyn mukaan vanhustenhoidon ongelmat heijastuvat laajasti koko terveydenhuoltojärjestelmään.

– Ilmiö ei ole uusi, eikä kriisiin ole ajauduttu yllättäen. Super on varoittanut vanhustenhoidon alasajon seurauksista jo kauan, puheenjohtaja Silja Paavola huomauttaa tiedotteessa.

Ratkaisu vanhustenhoidon ja sitä kautta koko terveydenhuollon kriisiin on hänen mukaansa yksinkertainen:

– Hoitopaikkojen määrää pitää lisätä, ei vähentää. Riittävä koulutetun hoitohenkilöstön määrä on turvattava parantamalla palkkausta ja työoloja sekä selkeyttämällä työnjakoa. Alan veto- ja pitovoimaa on parannettava merkittävästi.

HUONOSTI toimiva vanhustenhoito on terveydenhuoltojärjestelmän kriisin alkulähde, Paavola siteeraa Helsingin Sanomia.

– Vanhukset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa oikeassa paikassa oikeaan aikaan, mikä on epäinhimillistä. Toimimaton vanhustenhoito kuormittaa muun muassa erikoissairaanhoitoa ja vaikuttaa kaikkien kansalaisten palvelujen saatavuuteen, mikä hidastaa hoitoon pääsyä.

Tämä tarkoittaa Paavolan mukaan myös sitä, että kriisin selvittämisen pitää lähteä vanhustenhoidon ongelmien todellisesta ratkaisemisesta. Kipukohdat ovat hyvin tiedossa.

SUPERIN pitkäaikaisen puheenjohtajan Silja Paavolan 12-vuotisen puheenjohtajakauden aikana yksi keskeisistä hankkeista on ollut hoitajamitoituksen säätäminen lakiin. Sitovan minimihoitajamitoituksen tavoitteena oli sekä potilasturvallisuuden takaaminen että hoitajien työolojen parantaminen.

– Minimihoitajamitoitusta on nyt madallettu alkuperäisestä tavoitteesta ja nähtäväksi jää, mitä se tulee tekemään vanhustenhoidolle. Toivon, ettei lievää myönteistä kehitystä hoitajien työhyvinvoinnissa pilata tällä säästötoimella.

Hallituksen ja alueellisten päättäjien vastuulla on tehdä vaadittavat korjausliikkeet ja korjata vanhustenhuollon resurssointi vastaamaan tarvetta tänä päivänä ja myös tulevaisuudessa, Paavola sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE