Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

20.4.2023 09:28 ・ Päivitetty: 20.4.2023 09:30

Hoitajaliitto selvitti: kielitaidon opettaminen on sälytetty henkilöstön vastuulle

Arja Jokiaho

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin tekemän tuoreen jäsenkyselyn mukaan kotouttamistyö ja kielen opettaminen on jätetty liikaa henkilöstön harteille.

Demokraatti

Demokraatti

– Tilanne on entisestään huonontunut vuodesta 2021. Valtion pitää kantaa vastuu kielitaidon kehittämisessä, Superin tiedotteessa todetaan.

Liiton mielestä työperäinen maahanmuutto voi olla yksi ratkaisu sote-sektorin ja kasvatusalan työvoimapulaan vain, jos rekrytointiprosessi hoidetaan hyvin.

Rekrytointiprosessin suurimmat puutteet liittyvät Superin mukaan siihen vaiheeseen, kun ulkomailta rekrytoitu työvoima saapuu Suomeen. Selvityksen perusteella näyttää siltä, että vastuu kotoutumisesta sekä kielen ja ammatin opettamisesta on sälytetty jo ennestään kuormittuneen henkilöstön tehtäväksi.

– Yleiskielen osaaminen ei riitä, vaan sosiaali- ja terveydenhuollossa ja varhaiskasvatuksessa tarvitaan ammatillista vuorovaikutusta ammattitaidon ohella, puheenjohtaja Silja Paavola toteaa tiedotteessa.

Jäsenkyselyjen valossa työnantaja ei panosta kielitaidon kehittämiseen, vaan valtiovallan on osoitettava tähän rahat.

– Työnantajan pitää varmistaa työntekijöiden tosiasiallinen kielitaito. Koska kyse on julkisista peruspalveluista, on valtion rahoitettava vieraskielisten riittävä kielikoulutus tilanteessa, jossa työvoimaa aktiivisesti rekrytoidaan ulkomailta, Paavola sanoo.

JÄSENKYSELYSSÄ kysyttiin ulkomailta aktiivisesti rekrytoitujen ammatissa tarvittavan kielitaidon tasosta heidän saapuessaan Suomeen. 84 prosenttia vastaajista ilmoitti, että tulijoiden ammatissa tarvittava kielitaito on riittämätön. Vieraskielisten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden lisäksi arviossa on mukana myös esimeriksi vieraskielisiä hoiva-avustajia.

Vastaajien mielestä uhkana asiakas- ja potilasturvallisuuden vaarantumisen lisäksi on työturvallisuuden vaarantuminen sekä vieraskielisten huono kotoutuminen ja puutteet heidän oikeusturvassaan.

– Riittävä ammatillinen kielitaito on alan pito- ja vetovoimaa edistävä asia. Tavoitteena pitää olla, että tulijat saadaan osaksi työyhteisöjä ja osaksi suomalaista yhteiskuntaa sen täysivaltaisena jäsenenä, Paavola painottaa.

Ulkomaisen työvoiman rekrytointiprosessissa ilmeni kyselyn mukaan puutteita: työnantajat eivät varmista kielitaitoa riittävästi tai laadi suunnitelmia kielitaidon kehittämiseen, eivätkä vastaanottavat työyhteisöt myöskään saa etukäteen riittävästi tietoa tulijoista eivätkä valmennusta tulijoiden vastaanottamiseen.

Kyselyyn vastasi 4 128 Superin jäsentä tämän vuoden helmikuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU