Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

HS Kuukausiliite: Kulmuni avaa nyt viestintäyhtiön roolia kohussa – yllättävä vastaus suoraan kysymykseen: “Ei”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni.

Entinen valtiovarainministeri ja entinen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni käy Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä läpi ministerieroon viestintäkohun myötä johtaneita vaiheitaan.

Demokraatti

Demokraatti

Kuukausiliite kirjoittaa, miten hallitus oli saanut valmiiksi neljännen lisätalousarvion, ja neuvottelut Säätytalolla olivat päättymässä. Valtiovarainministeri vilkuili tablettiaan. Silloin hän huomasi uutisen.

– Se oli järkyttävä hetki, Kulmuni kuvaa lehdelle.

Keskustaministeri Katri Kulmuni käytti Tekir-viestintäyhtiön palveluita tiiviisti puoli vuotta. Ministeriöt kuittasivat yli 50 000 euron laskun.

– Mietin, että tässä on joku virhe. Että ei summa voi pitää paikkaansa.

– Ja sitten minä aloin selvittää, että mikä piru tämä on. Ja sitten mulle alkaa paljastua, että mie en olekaan tiennyt kaikista asioista, Kulmuni sanoo.

Hän kävi asiasta keskustelun erityisavustajansa kanssa.

Seuraavana päivänä Kulmuni ilmoitti maksavansa koulutuksen omista rahoistaan, mutta arvostelu jatkoi. Pian Kulmuni ilmoitti jättävänsä ministerin tehtävät.

Kulmuni kuvaa, miten väki ympärillä väheni.

– Kun tulee menestystä, kaikki yhteydenottokanavat on ihan täynnä. Kun tulee epäonnistumisia, on hiljaista niin kuin pimeydessä.”

Hän sanoo, ettei ollut missään yhteydessä viestintäyhtiön kanssa kohun aikana tai sen jälkeen. Kun HS kysyy, eikö Tekir ottanut yhteyttä, Kulmunin vastaus on yllättävä.

– Ei, hän sanoo Kuukausiliitteelle.

– Kohun jälkeen tuli tsemppikirje, hän lisää.

Kulmunin kertomus on herättänyt keskustelua ja myös sympatiaa sosiaalisessa mediassa.

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) on kirjoittanut aiemmin siitä, miten kansanedustajat hakevat suojaa konflikteilta. Hänkin osallistuu keskusteluun Twitterissä.

– Ihmistä ei pidä jättää, mutta poliitikkoja voi jättää ja demokratiassa aika usein niin myös käy: joka vaaleissa putoaa moni, osa heistä ihan vaan jonkun epäreilun sattuman vuoksi. Politiikassa luodaan yleensä verkostoja, harvemmin sellaisia ihmissuhteita, joihin liittyy velvoite huolehtia toisen hyvinvoinnista yli käsillä olevan tilanteen. Tämä johtuu mielestäni siitä, että politiikka on lähtökohtaisesti täynnä konflikteja ja kilpailua – suojauksia on pidettävä ylhäällä kaiken aikaa, jos aikoo pärjätä. Ystävät kannattaa hankkia muualta, Kontula päivittää Twitterissä.

Hänen käsityksensä kuitenkin on, että vaikka arki valokeilasta poistumisen jälkeen saattaa tuntua ”pimeydeltä”, poliitikkoyhteisö on aika armollinen mokia kohtaan.

– Useampaan kertaan olen nähnyt, kuinka hommia jatketaan kuten ennenkin, vaikka kollega olisi parhaillaan lööpeissä. Politiikan kovan ammattilaisen tunnistaa siitä, että hän investoi ja huoltaa koko ajan politiikan ulkopuolisia ihmissuhteitaan. Rakettinousujen ongelma on usein liian jyrkkä alastulo, kun politiikka ailahtelevine verkostoineen on vienyt ajan tältä perushuollolta, Kontula kirjoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE