Kirjallisuus
21.3.2023 12:26 ・ Päivitetty: 21.3.2023 12:26
HS: Raid-dekkareistaankin tunnettu rikoskirjailija Harri Nykänen on kuollut
Rikoskirjailija ja Helsingin Sanomien pitkäaikainen toimittaja Harri Nykänen on kuollut, kertoo Helsingin Sanomat.
Nykänen kuoli tänä aamuna Helsingissä nopeasti edenneeseen sairauteen. Nykänen oli kuollessaan 69-vuotias.
Muun muassa Raid-dekkareista tunnettu Nykänen kirjoitti urallaan yli kolmekymmentä kirjaa. Dekkareiden ohella Nykänen kirjoitti myös rikosaiheisia tietokirjoja. Raid-romaanit päätyivät myös televisiosarjaksi ja elokuvaksi. Nykänen kirjoitti lisäksi kuunnelmia ja tv-sarjoja.
Ensimmäisen kirjansa Nykänen julkaisi vuonna 1986.
Kirjailijantyönsä ohella Nykänen toimi myös kustantajana. Hän oli kustantamo Pulitzer Oy:n toinen omistaja ja rikoskirjallisuuteen erikoistuneen Crime Time -kustantamon perustajajäsen.
NYKÄNEN jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2001, kun 20-vuotinen ura Helsingin Sanomien toimittajana päättyi Veikkauksen puheenjohtajan Matti Ahteen ahdistelujutun paljastamiseen.
Helsingin Sanomat julkaisi jutun ilman Ahteen nimeä vastoin Nykäsen toiveita, mutta Nykänen paljasti nimen tv-kanava Nelosen ohjelmassa.
- Olin jo pitkään miettinyt, että jos haluan alkaa vapaaksi kirjailijaksi, nyt olisi aika. Eron taustalla oli myös muita juttuja, (kuten) pari varoitusta ja korvausvaatimuksia, Nykänen muisteli STT:lle 60-vuotispäiviensä aikaan vuonna 2013.
Entisestä työnantajastaan ja työvuosistaan Nykänen puhui silti lämpimästi.
- Hesari oli hieno talo työskennellä. Porukka teki kovia juttuja, ja viihdyin siellä alusta asti. Olisi ollut vaikeampaa repäistä itseään irti ilman tällaista ristiriitatilannetta.
Toimittajana Nykänen oli joutunut useamman kerran aikaisemminkin napit vastakkain esihenkilöidensä kanssa.
Omista toimittajavuosistaan kirjoittamassaan kirjassa Nykänen kertoi, että katsoi olevansa ensisijaisesti lukijan asialla. Tärkeämpää oli, mitä lukija ajatteli kuin mitä esimies ajatteli.
RIKOSTOIMITTAJANA Nykänen kirjoitti niin isojen johtajien kuin alamaailmankin rikoksista.
Nykänen kirjoitti muun muassa poliisijohdon korruptioskandaalista ja politiikan sekä talouden petoksista, ”hyvä veli” -verkostoista ja väärinkäytöksistä. Näitä hän kuvasi työläiksi ja merkityksellisiksi jutuiksi.
Nykänen palkittiin kahteen kertaan tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnolla.
Vuosien aikana Nykänen ehti luoda laajan vinkkiverkoston. Vinkki saattoi tulla yhtä lailla rikollisilta kuin poliiseilta.
Ennen toimittajan uraansa Nykänen oli työskennellyt muun muassa rakennuksilla, valimossa ja yövartijana. Hän arveli, että rikolliset ehkä vaistosivat, ettei hän ole taustaltaan akateeminen, ja osasivat helpommin avautua hänelle.
Nykänen myönsi käyttäneensä myös häikäilemättömiä keinoja saadakseen juttunsa julkaistuksi. Rikollisille muun muassa maksettiin tiedoista.
Muistelmissaan Nykänen kertoo, että jos hän sai alamaailmasta hyvän vihjeen ja antoi sen poliisille, oli hänellä herramiessopimuksen nojalla oikeus saada vihjeestä poikiva juttu ensimmäisenä tietoonsa.
60-vuotishaastattelussaan Nykänen sanoi STT:lle, ettei kirjailijaksi siirtyminen kaduttanut, vaikka toisinaan olikin vähän ikävä narauttamaan pahantekijöitä.
- Väärinkäytösten paljastaminen on paitsi toimittajan työn suola, myös tärkeä osa työtä. Jos eivät toimittajat sitä tee, kuka tekee?
Harri Kalervo Nykänen oli syntynyt Itä-Helsingissä 20. kesäkuuta 1953. Hänen perheeseensä kuuluivat vaimo Merja sekä tyttäret Riika ja Laura.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.