Politiikka

HS: Suomen vastarintaliike saatetaan lakkauttaa – poliisihallitus selvittää kanteen nostamista

Lehtikuva
Suomen Vastarintaliikettä harkitaan lakkautettavaksi.
Lehtikuva
Suomen Vastarintaliikettä harkitaan lakkautettavaksi.
Lehtikuva
Suomen Vastarintaliikettä harkitaan lakkautettavaksi.

Poliisihallituksessa selvitetään parhaillaan, pitäisikö sen nostaa kanne Suomen vastarintaliikkeen (SVL) lakkauttamiseksi, kertoo Helsingin Sanomat.

– Sitä nyt pohditaan. Analysoimme tilannetta yhdessä Valtakunnansyyttäjänviraston kanssa ja pohdimme, lähdetäänkö kannetta nostamaan ja jos, niin kumpi lähtee (nostamaan), sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Julkisuudessa on keskusteltu mahdollisuudesta lakkauttaa uusnatsistinen vastarintaliike. Keskustelu alkoi, kun järjestön mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla pahoinpideltiin vuonna 1988 syntynyt mies. Mies kuoli lähes viikkoa myöhemmin, ja poliisi epäilee SVL:n aktivistia pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.Helsingin käräjäoikeus vangitsipahoinpitelystä epäillyn aktivistin tänään keskiviikkona. Hän kiistää osallisuutensa.

Yhdistyslain mukaan yhdistys voidaan lakkauttaa, jos sen toiminta on olennaisesti lain tai hyvien tapojen vastaista. SVL ei ole rekisteröitynyt yhdistys, mutta tämä ei vaikuta lakkautusmahdollisuuteen, kertoo HS.

Lakkauttamista ei voi tehdä kevein perustein, sillä yhdistymisvapaus kuuluu perusoikeuksiin. Siksi lakkauttamiseen vaaditaan oikeuden päätös. Kanteen yhdistyksen lakkauttamiseksi voi nostaa joko syyttäjä, poliisihallitus tai yhdistyksen jäsen.

– Kynnys lakkauttamiselle on aika korkea. Lain esitöiden mukaan mikään yksittäinen teko ei siihen riitä, vaan edellytetään, että lain tai hyvien tapojen vastainen toiminta on jatkuvaa ja että toiminta ilmentää selvää piittaamattomuutta laista, sanoo lainsäädäntöneuvos Markus Tervonen oikeusministeriöstä.

Kolehmainen toteaa, että ennen mahdollista kanteen nostamista on käytävä tarkoin läpi SVL:n aiempi toiminta ja sen tavoitteet.

Järjestöllä on kytköksiä useampaan viime vuosina tapahtuneeseen väkivallantekoon. Tuoreimpiin tapauksiin kuuluu mellakka, joka puhkesiJyväskylän kävelykadulla SVL:n mielenosoituksen yhteydessä kesällä 2015.

Ennen mahdollisen kanteen tekemistä on Kolehmaisen mukaan arvioitava myös se, miten tehokas keino järjestön lakkautus olisi.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat