Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

HS: Suomen vastarintaliike saatetaan lakkauttaa – poliisihallitus selvittää kanteen nostamista

Lehtikuva
Suomen Vastarintaliikettä harkitaan lakkautettavaksi.

Poliisihallituksessa selvitetään parhaillaan, pitäisikö sen nostaa kanne Suomen vastarintaliikkeen (SVL) lakkauttamiseksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Demokraatti.fi

– Sitä nyt pohditaan. Analysoimme tilannetta yhdessä Valtakunnansyyttäjänviraston kanssa ja pohdimme, lähdetäänkö kannetta nostamaan ja jos, niin kumpi lähtee (nostamaan), sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Julkisuudessa on keskusteltu mahdollisuudesta lakkauttaa uusnatsistinen vastarintaliike. Keskustelu alkoi, kun järjestön mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla pahoinpideltiin vuonna 1988 syntynyt mies. Mies kuoli lähes viikkoa myöhemmin, ja poliisi epäilee SVL:n aktivistia pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.Helsingin käräjäoikeus vangitsipahoinpitelystä epäillyn aktivistin tänään keskiviikkona. Hän kiistää osallisuutensa.

Yhdistyslain mukaan yhdistys voidaan lakkauttaa, jos sen toiminta on olennaisesti lain tai hyvien tapojen vastaista. SVL ei ole rekisteröitynyt yhdistys, mutta tämä ei vaikuta lakkautusmahdollisuuteen, kertoo HS.

Lakkauttamista ei voi tehdä kevein perustein, sillä yhdistymisvapaus kuuluu perusoikeuksiin. Siksi lakkauttamiseen vaaditaan oikeuden päätös. Kanteen yhdistyksen lakkauttamiseksi voi nostaa joko syyttäjä, poliisihallitus tai yhdistyksen jäsen.

– Kynnys lakkauttamiselle on aika korkea. Lain esitöiden mukaan mikään yksittäinen teko ei siihen riitä, vaan edellytetään, että lain tai hyvien tapojen vastainen toiminta on jatkuvaa ja että toiminta ilmentää selvää piittaamattomuutta laista, sanoo lainsäädäntöneuvos Markus Tervonen oikeusministeriöstä.

Kolehmainen toteaa, että ennen mahdollista kanteen nostamista on käytävä tarkoin läpi SVL:n aiempi toiminta ja sen tavoitteet.

Järjestöllä on kytköksiä useampaan viime vuosina tapahtuneeseen väkivallantekoon. Tuoreimpiin tapauksiin kuuluu mellakka, joka puhkesiJyväskylän kävelykadulla SVL:n mielenosoituksen yhteydessä kesällä 2015.

Ennen mahdollisen kanteen tekemistä on Kolehmaisen mukaan arvioitava myös se, miten tehokas keino järjestön lakkautus olisi.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE