Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

11.4.2023 12:19 ・ Päivitetty: 11.4.2023 12:19

Huolestuttava luku julki palkansaajien järjestäytymisasteesta

iStock

Palkansaajien järjestäytymisasteen lasku jatkuu, selviää työ- ja elinkeinoministeriön tilaamasta tutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Palkansaajien järjestäytymisaste oli vuoden 2021 lopussa 54,7 prosenttia, kun se neljä vuotta aiemmin oli vielä yli 60,2 prosenttia.

Järjestäytymisasteen lasku on suunnilleen yhtä nopeaa kuin aiemmalla nelivuotiskaudella.

Tutkimuksen mukaan valtion ja kunnan palveluksessa ollaan perinteisesti hyvin järjestäytyneitä. Samoin teollisuudessa, jossa myös ylemmät toimihenkilöt ovat tehostaneet toimintaansa ja heillä on teollisuusaloilla runsaasti työehtosopimuksia.

Vuonna 2021 järjestäytymisaste oli julkisissa palveluissa 76,7 prosenttia ja teollisuudessa 63,4 prosenttia. Heikointa järjestäytyminen on yksityisissä palveluissa, joissa järjestäytymisaste oli 41,6 prosenttia.

JULKISTEN palveluiden yksityistämisen myötä on jo pidempään tapahtunut yksityisten ja julkisten palvelujen välillä henkilöstön siirtymiä, jotka vaikeuttavat järjestäytymisen vertailua. Vuosien 2017 ja 2021 välillä järjestäytyminen on laskenut yksityisissä palveluissa peräti 6,3 prosenttiyksikköä, mutta kohonnut julkisissa palveluissa 3,9 prosenttiyksikköä.

Naispalkansaajien järjestäytymisaste on selkeästi korkeampi kuin miespalkansaajien. Vuonna 2021 naisten järjestäytymisaste oli 60,9 prosenttia ja miesten 48,5 prosenttia.

Suomessa sekä työntekijät että työnantajat ovat perinteisesti olleet vahvasti järjestäytyneitä.

JÄRJESTÄYTYMISTÄ mitataan tutkimuksessa liittojen jäsenmäärien suhteella potentiaalisiin jäseniin, joiden määrä saadaan työvoimatilastoista. Potentiaalisia jäseniä ovat palkansaajat ja työttömät.

Järjestäytymisasteen tarkastelussa liittojen kokonaisjäsenmäärästä on vähennetty eläkeläiset, opiskelijat, vapaajäsenet ja yrittäjät.

Tutkimusta on tehty kahdeksan kertaa vuodesta 1989 alkaen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU