Politiikka
30.5.2017 15:40 ・ Päivitetty: 30.5.2017 15:40
“Huolet eivät katoa kauniilla sanoilla” – sd-kansanedustaja tuohtui henkilöstön puolesta
Terveystieteiden tohtori, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) sanoo, ettei sote-uudistuksessa ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota henkilöstön asemaan muutoksessa.
– Henkilöstön keskuudessa on suuri huoli tulevaisuudesta, eivätkä huolet katoa vain kauniilla sanoilla. Esimerkiksi tasa-arvovaikutusten arviointi on uudistuksessa puutteellista, vaikka uudistus koskee suurelta osin naisia.
Esimerkiksi ammattiliitto Tehy on tuonut julki huolensa, mikä on hoitotyöntekijöiden asema tulevassa sote-uudistuksessa. Mäkisalo-Ropposen mielestä huoli on enemmän kuin aiheellinen. Valtava määrä henkilökuntaa on siirtymässä uusien organisaatioiden alle.
– Tärkeää olisi nyt varmistaa, että työntekijät jatkavat uusissa organisaatioissa vanhoina työntekijöinä ja esimerkiksi eläke-etuudet on turvattu. Hyvä henkilöstöpolitiikka on avainasemassa koko sote-uudistuksen onnistumisessa.
Hän epäilee, miten käy tulevaisuudessa, vaikka nyt alussa toimittaisiinkin liikkeenluovutusperiaatteiden mukaisesti. Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että myöhempien ulkoistusten ja yhtiöittämisten myötä yksityisten työnantajien palvelukseen siirtyvät työntekijät eivät automaattisesti ole liikkeenluovutussääntelyn piirissä.
– Tämä voi johtaa tulevaisuudessa yt-neuvottelujen ja epävarmuuden lisääntymiseen. Tämä näkyy jo nyt, sillä sote-palvelujen ulkoistamisen myötä on useilla paikkakunnilla aloitettu henkilöstön vähentämiseen tähtäävät yt-neuvottelut melkein heti toimintojen siirryttyä yksityiselle firmalle.
Hoitotyöntekijät ovat tinkineet usein omista palkkavaatimuksistaan.
Lisää aiheesta
Riskinä on hänen mukaansa myös se, että määräaikaiset työsopimukset lisääntyvät, kun yksityiset toimijat hakevat toimintaansa joustavuutta. Tämä ei Mäkisalo-Ropposen mielestä voi olla oikea suunta.
– Hoitotyöntekijät ovat tinkineet usein omista palkkavaatimuksistaan, koska ovat asettaneet etusijalle riittävät vapaat raskaan työn vastapainona sekä pysyvät työsuhteet. Onkin väärin sivuuttaa hoitohenkilökunnan huolet palkan, etuuksien ja työsuhdeturvan leikkauksista. Viime aikoina huolet ovat jatkuvasti vain lisääntyneet.
Hän nostaa esille esimerkiksi Attendon tavan säästää potilasturvallisuuden kustannuksella. Terveyspalveluyritys päätti lakkauttaa palvelukodeista vastaavien hoitajien toimet.
– Jokainen ymmärtää, että työyhteisö tarvitsee esimiestä vastamaan toiminnan laadusta ja työyhteisön toimivuudesta. Vastaavien hoitajien lakkauttaminen tarkoittaa palkkojen alennusta, sillä jonkun on joka tapauksessa johdettava käytännön työtä arjessa. Tämä myös osoittaa kuinka vähän hoitotyön johtamista arvostetaan. Onko tämä se tapa, joka yleistyy, kun siirrymme yhtiömaailmaan, Mäkisalo-Ropponen hämmästelee.
Huolta aiheuttaa myös sote-uudistuksen pilotoinnit.
– Se tarkoittaa, että aloitetaan vain aikaisemmin kuin muualla. Tällä hetkellä on vaikea tulkita siirtyykö henkilöstö näissä “pilotoinneissa” osana automaattista liikkeenluovutusta. Jos ei siirry, niin silloin työehdotkaan eivät välttämättä pysy samoina. Siksi henkilöstön on syytä ottaa tarkkaan selvää, mitä pilotointi omalla alueella tarkoittaa.
Mäkisalo-Ropponen painottaa, että ilman hoitotyöntekijöitä sote-uudistus ei tule onnistumaan.
– Siksi on käsittämätöntä, miten vähän hallitus on kiinnostunut heidän asemastaan ja miten huonosti heitä on kuultu tähän mennessä. Henkilöstön keskuudessa on valtavasti huolia, joihin on suhtauduttava vakavasti
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.