Politiikka
4.5.2017 13:22 ・ Päivitetty: 4.5.2017 19:09
“Siitä lähtien kun hallitus piti tiedotustilaisuuden, minulla on ollut päänsärky” – Terveysjätin johtaja kauhistui mammuttihankkeesta
Pohjois-Euroopan suurimman sairaanhoito-organisaation HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén näkee sote-uudistuksessa paljon hyvää, mutta uudistukseen liittyvä torso valinnanvapauslaki saa hänet Nuori lääkäri -lehden mukaan huonovointiseksi.
– Valinnanvapauslailla ei saa Suomeen mitään järkeä. Siitä lähtien kun hallitus piti tiedotustilaisuuden siitä 21. joulukuuta, minulla on ollut päänsärky, Lindén sanoo lehden haastattelussa.
Hän luonnehtii lakiluonnosta paitsi keskeneräiseksi ja vakavasti puutteelliseksi. Lindén sanoo, ettei taustalla oleva markkinateoria sovellu terveydenhuoltoon ja ottaa esimerkiksi turkulaisille liikemiehille pitämänsä luennon, jolle osallistui myös Hassen matkatoimiston perustaja Hasse Westerback.
– Hasse sanoi, että ihme juttu – voidakseen leikata kaihia pitää olla viiden ällän ylioppilas, päästä lääkikseen lukemaan kuusi vuotta ja vielä erikoistua kuusi vuotta silmälääkäriksi. Eikö hän voisi hankkia Kaukoidästä näppäsormisia nuoria ja kouluttaa vuodessa hommaan? Ja sitten hän tekisi keihileikkauksen kymmeneosahinnalla. Näinhän liikeyrittäjä markkinataloudessa ajattelee ja näin monella alalla on.
Tällä työnnettäisiin puolet sotesta eli kymmenen miljardia suuryritysten syliin.
Lindénin mukaan malli voisi toimia, jos koko maa olisi yksi sote-alue. Useimmissa maakunnissa ei hänen mukaansa pystytä perustamaan isoja tuottajia.
– Kukaan johtava poliitikko, jonka kanssa olen keskustellut, ei ole osannut selittää minulle, miten lakiluonnoksen mukainen terveydenhuolto ja sosiaalihuolto toimisi.
Lakiluonnos on Lindénin mukaan räätälöity suuryrityksille.
– Tällä työnnettäisiin puolet sotesta eli kymmenen miljardia suuryritysten syliin. Ne olisivat tyytyväisiä. Pienyrittäjät kuolisivat kokonaan, Lindén sanoo Nuori lääkäri -lehdelle.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sote-uudistuksen valinnanvapauslait etenevät ensi viikon tiistaina valtioneuvostoon ja keskiviikkona eduskuntaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.