Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

3.9.2020 10:54 ・ Päivitetty: 3.9.2020 10:54

Huoli heräsi Koronavilkusta, kansanedustaja ihmettelee – ”Käytännössähän tämä tarkoittaa palkattomia päiviä töistä”

Lehtikuva

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho ihmettelee Koronavilkku-sovelluksen ohjeiden epämääräisyyttä.

Demokraatti

Demokraatti

Laiho on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy Koronavilkun ohjeistuksesta, testaus- ja jäljityskapasiteetista sekä tiedonsaannista.

Koronavilkku ohjeistaa altistusviestin saanutta henkilöä välttämään ihmiskontakteja ja seuraamaan vointia kahden viikon ajan sekä huolehtimaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sovelluksen avulla voi tehdä myös oirearvion tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tarkempien ohjeiden saamiseksi.

”Sovelluksen ohjeistus aiheuttaa hämmennystä ihmisten keskuudessa. Koronavilkku kehottaa altistuksen saanutta välttämään ihmiskontakteja, mutta tarkoittaako se sitä, että esimerkiksi sairaanhoitajan tai opettajan olisi jäätävä töistä kotiin, jos ihmiskontaktien välttäminen ei töissä onnistu ja etätyö ei ole mahdollista? Käytännössähän tämä tarkoittaa palkattomia päiviä töistä”, Laiho sanoo tiedotteessa.

Edustaja Laihon mukaan sovelluksen ohjeistus on liian ympäripyöreä. Kun kansalainen saa tiedon altistumisesta sovelluksen kautta, herää ensimmäiseksi kysymys, miten tieto vaikuttaa omaan arkeen, päiväkotiin tai kouluun menemiseen sekä työssäkäyntiin ja pääseekö koronatestaukseen.

”Selkeämpiä ohjeita tarvitaan pikaisesti, etenkin kun tartunnat ovat nyt nousussa. Ja millä kriteereillä altistunut pääsee koronatestaukseen? Jos altistunut kuuluu riskiryhmään tai perheessä on riskiryhmään kuuluvia, niin vähintään silloin testausmahdollisuus pitäisi olla myös oireettomilla. Testauksella voisi myös vähentää työstä poissaoloaikaa. THL:n ja STM:n tulisi ohjeistaa ammattilaiset asianmukaisin ohjein ja kansalaisille tulee jakaa selkeät ohjeet, kuinka toimia altistustilanteissa.”

”Sovelluksen tarjoama tieto altistuneiden määrästä, niiden alueellisuudesta ja altistuneiden ikäjakaumasta on hyödyllistä. Kansalaisten tiedonsaamisen ja vilkun käyttöön motivoinnin kannalta on oleellista, että näistä tuloksista tiedotetaan ihmisiä ja päättäjiä säännöllisesti ja riittävän yksityiskohtaisesti”, päättää Laiho.

Laihon tekemän kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös kokoomuslaiset kansanedustajat Kari Tolvanen, Anne-Mari Virolainen ja Arto Satonen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU