Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Huorittelu ei kuulu politiikkaan – olisiko puolueiden vihdoinkin aika opettaa aktiiveilleen käytöstapoja?

Royal Collection Trust
Päätoimittajalta

Petri Korhonen

Kirjoittaja on Demokraatin vastaava päätoimittaja.

Brittitaiteilija William Hogarth kuvasi "portoksi ajautuvan" ihmisen taivalta piirrossarjassaan 1732.

Hyvät puoluejohtajat, peskää poliitikkojenne suut sivistyksen saippualla. Jos edistätte alatyyliä poliittisessa kielenkäytössä, suvaitsette pian myös alatyylistä päätöksentekoa.

Petri Korhonen

Demokraatti

Kokoomuspoliitikko Eija-Riitta Korhola nimitti tällä viikolla twitterissä keskustaa ”huorapuolueeksi”.

Tiedän, tästä ei kannattaisi kirjoittaa eikä ainakaan linkittää kyseiseen päivitykseen. Nimittäin teosta uutisoiminen tai entisen mepin kielenkäytön ihmetteleminen toimii sosiaalisen median algoritmien mukaisesti Korholan hyväksi.

Hän saa sekä hyväksynnällä että paheksunnalla lisää huomiota, kuten ehkä halusi ja tarvitsikin. Korholan poliittinen juna on liikennöinyt jo pitkään hivenen syrjäisemmillä rataosuuksilla, joiden pysäkeillä seisoskelee lähinnä rokotevastustajia ja ilmastokriisin kieltäjiä. Nämä fanit ovatkin somessa ylistäneet Korholaa ”totuuden” puhumisesta.

Omassa blogissaan hän selitti jälkeenpäin H-ilmaisuaan vain ”rouheaksi”. Se on tekopyhää kiertelyä: kyse oli seksistisestä loukkauksesta, ei puoluetta vaan hyviä käytöstapoja vastaan. Vieläpä termillä, jota on ikiaikaisesti käytetty vain yhden sukupuolen alentamiseen.

Huorittelu toimi vuosisatojen ajan keinona osoittaa nimenomaan naiselle paikkansa. Jollet ole hyveellinen vaimo (miehesi omistuksessa), madonna-äiti tai siveellinen nunna, olet huora, jota kaikilla on oikeus hallita tai halveksia. Huora on alimmista alin, eikä hänellä ole arvoa.

Huora on alimmista alin, eikä hänellä ole arvoa.

Termin sukupuolittuneisuudesta kertoo paljon sekin, että miehestä ei vastaavaa nimitystä taida olla edes olemassa.

Ennen kuin öyhöttäjät nostavat esiin vakioargumenttinsa ”eikös prostituutio ole woke-median mielestä ihan normaalia työtä”, muistuttaisin että huora-haukkuminen ei liity seksityöhön. Se on pelkkää naisille varattua leimaamista.

Toisen ihmisen nimittely huoraksi johtaa Suomessa sakkoihin, ja syystäkin.

Tietysti keskustaa, demareita, kokoomusta, kaikkia saa sanoa ”itseään myyviksi” puolueiksi, jos välttämättä haluaa. Korholaltakin tällainen vertaus olisi ollut huomattavasti neutraalimpi, ja näkemys olisi silti tullut selväksi.

Taitava ja mieliinpainuva loukkaaminen vaatii verbaalista lahjakkuutta. Veikko Vennamo (SMP) puhui seteliselkärankaisista puolueista, Timo Soini (sin) aatteensa myyvistä tai kavaltavista juudaksista.

Raamatullisuuskin olisi omaperäisempää: tosin portto-sanaa Korholan innokkain fanikunta ei ehkä ymmärtäisi ilman googlettamista.

Poliitikkojen törkeilyissä, alatyylisissä herjauksissa ja huoritteluissa ei ole mitään rouheutta – eikä puolusteltavaa. Ne eivät ole myöskään ”tavallisen kansan kieltä”, kuten törkyturvat usein kehuskelevat.

Tai näyttäkää minulle se tavallinen äiti tai isä, joka suostuisi ottamaan kouluikäiseltä lapseltaan vastaan tuollaista puhetta.

Päättäjältä tai sellaiseksi haluavalta on lupa odottaa sydämen sivistystä ja kykyä ymmärtää puhutun tai kirjoitetun suomen merkitystä. Tyylitajua ei toki voi opettaa kenellekään joka ei sitä halua, mutta normaaleja käytöstapoja voimme vaatia kaikilta politiikassa olijoilta.

Siksi kaikkien puolueiden johdon pitää uskaltaa kantaa tästä vastuunsa: korostaa ja linjata aktiiveilleen, millaista käytöstä puoluetta edustavilta ihmisiltä suvaitaan ja mitä ei.

Katteettomat lupaukset ”meillä ollaan tehdasasetuksena herrasmiehiä” eivät enää riitä, ellei näyttöjä tästä ala tulla. Myös potentiaalisille ääniharaville on tehtävä selväksi, missä kulkee sopivaisuuden raja.

Ei nimittäin ole yhdentekevää, onko meillä Arkadianmäellä vastedes asioitamme hoitamassa lauma möliseviä solvaajia.

Jos haluamme sivistymättömän, huorittelevan eduskunnan, siltä voi todennäköisesti odottaa myös sivistymättömiä päätöksiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE