Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Hussein al-Taee: ”Koronakriisin varjopuolena on noussut traaginen ilmiö”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee.

– Koronakriisin varjopuolena on noussut traaginen ilmiö, johon odotan sairaaloilta päivitettyä kantaa. Nyt koronaan sairastava kuolee usein yksin. Myös synnyttäjä synnyttää yksin. Sekä kuolemassa että syntymässä tarvitaan omainen vierelle. Tämä tarve täytyy kyetä mahdollistamaan, SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee huolehti tviitissään eilen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Asiassa on jo alkanut tapahtumaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tiedotti tänään avaavansa synnyttäjien tukihenkilöille pääsyn Perhepesähotelliin. HUS purkaa koronavirusepidemian vuoksi huhtikuun alussa asetettuja synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajoituksia asteittain.

Ensimmäisenä tukihenkilöt saavat tulla synnyttäjän ja vastasyntyneen mukaan Helsingin Perhepesähotelliin 1. kesäkuuta alkaen.
Naistenklinikan vieressä sijaitseva Perhepesähotelli on erillään sairaalasta, joten rajoitusten purkaminen on epidemiatilanne huomioon ottaen turvallisinta aloittaa sieltä.

Myös muissa sairaanhoitopiireissä on jo ryhdytty toimiin.

– Valitettavasti HUS-alueella ei ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdään kesäkuun alussa. On muistettava, että kaikista Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on HUS-alueella. Epidemia ei ole vielä ohi, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen totesi tiedotteessa.

Hussein al-Taee rohkaisee sairaaloita pohtimaan ohjeistuksia niin synnytyksen kohdalla kuin vaikkapa saattohoidossa.

– Minulla ei ole tietenkään asiantuntemusta opastaa, mutta peräänkuulutan, että he itse tekevät harkinnan, al-Taee sanoo.

Hän on tyytyväinen, että jo nyt sairaaloissa on alettu höllentää rajoituksia.

– On tärkeää, että ihmisillä on ensimmäisillä tai viimeisillä hetkillään lähimmäiset mukana. On erityisen tärkeää asiantuntijoiden mukaan, että juuri syntynyt vauva saa heti kosketusta toiseen vanhempaan, joka voisi olla laajemmin kuin vain synnytystapahtumassa läsnä.

Suurimmassa osassa Suomen synnytyssairaaloita tukihenkilö on voinut korona-aikana olla mukana vain varsinaisen käynnissä olevan synnytyksen ajan.

Al-Taee uskoo, että sairaalat pystyvät nyt purkamaan erilaisia rajoitteita siitäkin syystä, että koronan testauskapasiteetti on parempi, suojavarusteita on enemmän ja koska on parempaa tietoa siitä, miten tauti tarttuu.

– Nyt täytyy kohonneen valmiuden vuoksi kyetä tarkistamaan ohjeita.

Yle on uutisoinut, että oikeusasiamies tutkii erilaisia kanteluita, jotka liittyvät vanhusten oikeuteen tavata läheisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE