Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hussein al-Taee linjasi valtion ja uskonnon välistä suhdetta – kiitti ex-arkkipiispaa: “Minulle valkeni, mikä lähimmäisenrakkaus on parhaimmillaan”

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee.

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kiitti eilen eduskunnan täysistunnossa pitämässään puheenvuorossa entistä arkkipiispaa Kari Mäkistä.

Demokraatti

Demokraatti

– Hän todella avasi minulle lähimmäisenrakkautta käytöksellään, ja hän ohjasi suomalaista kirkkoa sellaiseen suuntaan, että minulle valkeni, mikä lähimmäisenrakkaus on parhaimmillaan. Se, miten Kari Mäkinen sen havainnollisti toiminnallaan, näyttäytyi sellaisena, että jokainen ihminen on lähimmäinen riippumatta tämän ihmisen uskosta tai taustasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Ja se näkyi kaikessa sellaisessa arjen toiminnassa, johon itse saatoin sitten osallistua, al-Taee sanoi.

Al-Taeen mukaan tämä näkyi erityisesti silloin, kun Suomeen tuli paljon turvapaikanhakijoita.

– Muistan, että kun moni heistä jäi kodittomaksi, niin silloin kirkko todella kirkasti tämän lähimmäisenrakkauden merkitystä avaamalla kirkonovia näille ihmisille. Kirkkojen ovet ovat edelleen näille ihmisille auki riippumatta siitä, mikä näiden ihmisten uskontokunta tai uskonnollisuus ylipäänsä on. Ja näistä siis kiittäminen silloiselle ja nykyiselle kirkolle.

Al-Taee otti kantaa myös valtion ja uskonnon väliseen suhteeseen kokemuksiensa pohjalta Lähi-idästä ja Lähi-idän konflikteista.

– Kun Irakin perustuslakiin kirjattiin, että ei voi säätää lakeja, jotka olisivat ristiriidassa islamin opetusten kanssa, niin itse islam monien Irakin kansalaisten silmissä kärsi inflaatiota, koska kun valta uskonnosta tavallaan annettiin maallistuneiden tai maallisten lainsäätäjien käsiin. Kansalaiset huomasivatkin, että uskonnosta tuli väline, jota nämä lainsäätäjät käyttivät silloin, kun he halusivat omia etujaan tai muita etuja ajaa, ja käyttivät sitä tässä valtion rakenteissa. Ja silloin itse islam ja muslimit Irakin sisällä kärsivät tästä, sillä korruptio oli sitten se toinen asia, jossa tätä uskontoa, uskonnollista lakia käytettiin.

Al-Taee sanoi kokevansa tämän vuoksi erittäin tärkeäksi, että Suomessa pystytään vahvasti erottelemaan kirkko ja valtio.

– Sen vuoksi, että valtion kuuluu olla se astia, se paikka, joka antaa sijaa ja tilaa jokaiselle kansalaiselle riippumatta siitä, kuka tämä kansalainen on tai mikä hänen taustansa tai muu asiansa on.

Al-Taeen puheenvuorosta on kertonut myös Kotimaa24.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE