Politiikka

”Hutilointi ja välinpitämättömyys vain jatkuu” – hallitus sai joulutauon ajaksi laiskanläksyjä

Jari Soini
Jari Soini

Eduskunta kovisteli viime töikseen ennen joulutaukoa hallitusta viime vuoden vuosikertomuksesta.

Tarkastusvaliokunta arvostelee hallitusta mietinnössään monesta asiasta. Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) otti torstaina esille tärkeimmät, joissa hallituksen pitäisi parantaa juoksuaan.

Feldt-Ranta pitää käsittämättömänä, että hallitus ei ole saanut homerakentamista kuriin.

– Kaikki ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että homerakentaminen on iso ongelma. Mutta jostain syystä mistään ei löydy vastuullisia, kun ongelmia ilmenee.

Tarkastusvaliokunta joutui kirjaamaan mietintöön, ettei viime vuosien toimilla ole kyetty vähentämään merkittävästi kosteus- ja homevaurioista aiheutuvia terveyshaittoja ja kansantaloudellisia menetyksiä.

– Tämä on kyllä pysäyttävää. Siis ei ole edes kyetty torjumaan uusien kosteusvaurioiden syntymistä, vaikka tätä asiaa on perattu vuosikausia ja eduskuntakin on ollut yksimielinen siitä, että toimenpiteisiin on ryhdyttävä, Feldt-Ranta ihmetteli.

Tälle on kerta kaikkiaan laitettava stoppi.

Huonoja uutisia tulee hänen mukaansa jatkuvasti. Esimerkiksi Helsingin Jätkäsaaressa puurakentamisen edelläkävijähanke on homeessa.

Feldt-Ranta vaati viimeistään nyt tehokkaita toimia, jotta vastuut saadaan määritellyksi. Hänen mielestään huonosta rakentamisesta tulee selkeästi liian vähäisiä seuraamuksia.

– Jos uudet rakennuksetkin homehtuvat, eikä siitä joudu kukaan vastuuseen ja veronmaksaja maksaa viulut, on selvää että tällainen hutilointi ja välinpitämättömyys vain jatkuu. Tälle on kertakaikkiaan laitettava stoppi.

Hallituksella ei ole oikeutusta ottaa tällaista riskiä

Toimeentulotuen maksatus siirrettiin taannoin kunnilta Kelaan. Tarkastusvaliokunta kiinnitti huomiota siihen, että kustannukset ovat vain kasvaneet, eivätkä suinkaan vähentyneet.

– Siirto toteutettiin, vaikka taloudellinen peruste siirrolle tiedettiin virheelliseksi, Feldt-Ranta arvosteli.

Hänen mielestään tämän asian äärelle on syytä pysähtyä vakavasti, koska hallitus on tuomassa eduskuntaan sellaista sote-maakuntauudistusta, jonka kustannussäästöt asiantuntijat ovat laajasti etukäteen kyseenalaistaneet.

– Hallituksella ei kerta kaikkiaan ole oikeutusta ottaa tällaista riskiä veronmaksajien piikkiin.

Feldt-Ranta toivoi, että tarkastusvaliokunnan huomiot otetaan vakavasti.

–Meillä kaikilla on raskas vastuu veronmaksajien edun ja yhteisten resurssien asianmukaisesta käytöstä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat