Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Huvittavaa” – Tuomioja ihmettelee Marinia arvostelevien yritysjohtajien kommentteja

Lehtikuva / Markku Ulander

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) heittää piikkiä yritysjohtajien suuntaan, jotka ovat arvostelleet pääministeri Sanna Marinia (sd.) tämän vaatiessa yhteiskuntavastuuta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hän kirjoittaa Facebookissa, että Marinin toteamus yritysten yhteiskuntavastuusta – ettei siihen kannata luottaa – on yksi yhteen sen kanssa, mitä Björn Wahlroos on oppi-isäänsä Milton Friedmania seuraten sanonut: ”Yritysten tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen, ne eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita. Yritysten tehtävä ei ole tehdä ratkaisuja omistajiensa puolesta ainakaan eettis-moraalisissa kysymyksissä.”

– Huvittavaa on, että Marinia arvostelevissa yritysjohtajien kommenteissa on kerrottu, paljonko yritykset maksavat veroja, ikään kuin se olisi vapaaehtoista hyväntekeväisyyttä eikä lakivelvoite, jonka vähentämiseksi he koko ajan tekevät työtä.

Tuomioja pitää ilahduttavana, että yhä useampi yritys on Wahlroosia ja osakeyhtiölakia uhmaten valmis kantamaan reilua vastuuta esimerkiksi ympäristönsuojelusta.

– Jotta myös vapaamatkustajat tekisivät samoin, tarvitaan sellaista lainsäädäntöä ja säätelyä , jota Marin kaipasi todetessaan ”ettemme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä”, Tuomioja huomauttaa Facebook-kirjoituksessaan.

Laaja keskustelu syntyi, kun Marin vaati perjantaina ilmestyneessä Talouselämän haastattelussa yrityksiltä yhteiskuntavastuuta.

– Elinkeinoelämän viesti on vuosia ollut, että sääntelyä voidaan keventää, koska yritykset haluavat kantaa vastuun toiminnastaan. Nyt punnitaan, löytyykö yhteiskuntavastuuta vai eikö sitä löydy. Minusta näyttää, että vahvalle hyvinvointivaltiolle ja julkiselle sektorille on tarvetta tulevaisuudessakin. Emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä, Marin totesi lehdelle.

Esimerkiksi Teknologiateollisuus on vedonnut siihen, miten paljon alan yritykset maksavat veroja ja että ne ovat sitoutuneet hiilineutraaliustavoitteeseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE