Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Ideoilla hallitaan todellisuutta – Halla-ahon Scripta-blogi hakkaa poliittiselta merkitykseltään 2000-luvun ay-liikkeen julkaisutoiminnan

iStock
Kolumnit

Esa Suominen

Konsulttitoimiston osakas, politiikan taustavaikuttaja.

Oikeisto voitti vaalit ja SDP suuntaa oppositioon. Nyttemmin on käyty keskustelua siitä, olisiko SDP:n tullut voimakkaammin viestiä kokoomuksen suuntaan olevansa valmis luopumaan tavoitteistaan hallitusasemaa vastaan.

Esa Suominen

Ehdottaneilla on saattanut olla ajatuksena rajun leikkauspolitiikan torjuminen edes joiltain osin, tai sitten vanha Kalevi Sorsan ajatus oppositiopolitiikan turhuudesta – ”kissanpoikien pesemisestä”.

On totta, ettei oppositio aja läpi lakiuudistuksia. Onnistuessaan se voi kuitenkin luoda vaihtoehtoja, vaikuttaa koko ajan merkittävämmäksi käyvään julkiseen mielipiteeseen ja sitä kautta vähintään ”poliittisesti mahdolliseen” todellisuuteen.

Mikään puolue ei ole viime vuosina vaikuttanut yhtä paljon todellisuuteen ja politiikan agendaan kuin perussuomalaiset. Tämä silti, vaikka heidän hallitustaipaleensa on toistaiseksi jäänyt pariin vuoteen. Ei ole liioiteltua väittää Jussi Halla-ahon Scripta-blogin hakkaavan poliittiselta merkitykseltään 2000-luvun aikaisen ay-liikkeen julkaisutoiminnan. Kyse ei siten ole edes rahasta, vaan sisällöistä. Ideoista.

Agendaa hallitaan ideoilla ja ideoiden viestinnällä. Antonio Gramsci puhui hegemoniasta – hänen ajattelussaan kyse on yleiseksi totuudeksi muuttuneista poliittisista oletuksista. Juuri tästä hegemoniasta oli kyse julkisen talouden tasapainotukseen keskittyneessä eduskuntavaaliasetelmassa. Emme käyneet vaaleja väestö-, osaamis-, tai terveydenhuollon kriisimme, luontokatomme tai edes kotitalouksiemme ostovoiman näkökulmasta. Vaan valtiontalouden tasapainon.

Miksi tärkeiden asioiden luettelosta valittiin nimenomaan tämä teema? Kyse on tietyn tyyppisen talousajattelun edustajien kyvystä asettaa agenda ja perustella se itselleen sopivalla tavalla. Kyseistä asetelmaa rakennettiin pitkään ja hartaasti, ja sen puitteissa esitettiin tarttuvia ja uskottavia poliittisia ehdotuksia. Teemasta onnistuttiin luomaan se kaikkein tärkein – ja valikoima ideoita nojasi vahvasti ideologisesti tiettyyn suuntaan.

MITÄ tästä voi oppia?

Jos oppositio- tai hallituspolitiikan halutaan olevan vaikuttavaa, sen pitää rakentua sisällölliselle pohjalle – ei punchlineille tai hallituksen virheiden kyttäämiselle. Tähtäin tulee asettaa suoraan vuoteen 2027, määritellä teemat, joista SDP haluaa puhuttavan ja rakentaa niihin vahva tieteeseen ja tutkimukseen pohjautuva ideoiden pohja.

Näiden päälle tulee tuottaa konkreettisia ehdotuksia laskelmineen ja niistä pelkistää muutama selkeä lippulaivahanke – 2030-luvun oppivelvollisuuden pidennys tai sote-uudistus.

Toreilla näitä ei kysellä, mutta niillä rakennetaan onnistumisen edellytyksiä, vaikutetaan keskusteluilmapiiriin, ja ne voivat vaikuttaa poliittisen mielikuvituksen rajoihin. Ne siirtävät ns. Overtonin ikkunaa ja rakentavat sellaista hegemoniaa, jossa sosialidemokraatit voivat siirtyä puolustusasemista hyökkäykseen. Sillä vain ideoita hallitseva puolue voi olla aidosti vaikuttamassa – ilman niitä hyväkin vaalitulos johtaa vain asioiden hoitamiseen – ja muiden ideoiden toteuttamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE