Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ihalainen kirittää Suomea kiertotalouden kärkimaaksi – “Suuri mahdollisuus”

Lauri Ihalaisen mukaan Suomi voisi tarjota EU:lle isäntämaana toimimista eurooppalaisen kiertotaloustilaisuuden järjestäjänä.

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) osallistui torstaina Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran järjestämään kiertotalouden kansallisen toimintaohjelman sidosryhmätilaisuuteen, jossa hän piti puheenvuoron kiertotalouden merkityksestä Suomelle.

Ihalaisen mukaan kiertotalous voi saada aikaan myönteisiä ympäristö-taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia.

Kiertotaloudessa suositaan uusiutuvia raaka-aineita ja uusiutumattomien arvoa hyödynnetään muun muassa käyttöikää pidentämällä.

– Kiertotalouden myönteiset vaikutukset ovat Suomelle suuri mahdollisuus. Se merkitsee esimerkiksi bkt-kasvua noin kolme miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä ja kasvihuonepäästöjen laskemista usealla prosentilla. Kiertotalouden edistämistä on nyt tehtävä toden teolla.

Ihalainen huomautti puheenvuorossaan, että Suomen viennin haaste on sen kapea-alaisuus ja korkean jalostusasteen viennin hiipuminen. Samalla hän korosti, että kiertotalouden konsepteilla on mahdollisuus nostaa viennin jalostusastetta ja laajentaa viennin pohjaa. Kiertotalouden konsepteista voi muodostua uusia viennin lähteitä ja samalla voidaan vähentää tuontiriippuvuutta.

– Meillä on vahvaa osaamista muun muassa jätevirtojen käsittelyssä, ympäristöteknologiassa, vedenpuhdistuksessa ja energiatehokkuudessa. Suomi ei siis aloita kiertotaloustyötään alusta tai tyhjästä.

Ensin tarvitaan kunnianhimoinen visio kiertotalouden paremmasta hyödyntämisestä.

Lisää aiheesta

Ihalainen nosti esiin keskeisiä toimenpiteitä, joita nyt tulisi edistää.

– Ensin tarvitaan kunnianhimoinen visio kiertotalouden paremmasta hyödyntämisestä, ja sen pohjalta maan hallituksen tulee laatia laajalla yhteistyövalmistelulla kiertotalouden tiekartta ja toimenpideohjelma. Kierto- ja jakamistalouden teema olisi itse asiassa voinut olla vahvemmin hallituksen kärkihankkeissa. Samoin hallitus voisi harkita tiedonannon tai muun selvityksen eduskunnalle antamista koskien Suomen kiertotalouslinjauksia.

– Tulee tehdä kaikki voitava sen hyväksi, että sitoutamme eri yhteiskunnalliset toimijat kiertotalouden edistämiseen. Kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan arkitason aktiivisuus on erityisen tärkeätä.

Kansallista hankintalakia uudistettaessa on Ihalaisen mielestä varmistuttava, että tietty prosenttiosuus kaikista hankinnoista suunnataan innovatiivisille hankinnoille.

– Suomi voisi tarjota EU:lle isäntämaana toimimista eurooppalaisen kiertotaloustilaisuuden järjestäjänä. Näin avaisimme aidon vuorovaikutusyhteyden eri toimijoiden kesken ja edistäisimme kiertotalouden tavoitteita niin Suomessa kuin Euroopan tasollakin, Ihalainen sanoi.

SDP järjesti aiemmin Sitran myötävaikutuksella erillisen kiertotaloutta pohtineen työpajatilaisuuden osana Kättä päälle –hanketta. SDP sitoutui omalta osaltaan ohessa kuvattuihin kiertotaloutta edistäviin tekijöihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE