Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Ihmisiä on liikuteltu isoja määriä” – Suomen Ankaran-lähetystön viisumikaupan yhtenä epäiltynä ex-autonkuljettaja

Poliisin tutkinta Suomen Ankaran-suurlähetystön epäillystä laittomasta viisumikaupasta on yhä kesken. Rikosepäily tuli julki runsas vuosi sitten.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yksi tapauksen epäilty on STT:n tietojen mukaan suurlähetystön entinen autonkuljettaja, joka ehti työskennellä lähetystössä lähes 10 vuotta. Epäiltyä viisumikauppaa tutkitaan ainakin vuodesta 2014.

Epäilyt viisumikaupasta alkoivat Suomen ulkorajalla rajavartijoiden havainnoista.

Paikalta palkattuna työntekijänä Ankaran lähetystössä työskennellyt autonkuljettaja otettiin kiinni ja vangittiin Suomessa vuodenvaihteessa 2018–2019 epäiltynä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

Paikalta palkattu tarkoittaa, että henkilö on työsuhteessa suurlähetystöön eikä ulkoministeriöön kuten lähetetyt työntekijät. STT:n tiedossa ei ole, miksi turkkilaismies oli matkustanut Suomeen. Hänet vapautettiin tutkinnanjohtajan määräyksellä maaliskuussa 2019.

Jutussa on lisäksi epäiltyinä kaksi lähetystön entistä viisumivirkailijaa. Heitä on tutkittu epäiltyinä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, mutta he ovat epäiltyinä myös laittoman maahantulon järjestämisestä.

Epäillyt ovat Suomen ja Turkin kansalaisia. Kaikkien työsuhde on päättynyt.

Lisää aiheesta

KRP:llä tutkinnasta vastaavan rikosylikomisarion Mika Ihaksisen mukaan tutkinta jatkuu yhä.

– Henkilöitä tullaan vielä kuulemaan, ja lopulliset rikosnimikkeet varmistuvat vasta tutkinnan valmistuttua. Nykyisestä (korona)tilanteesta johtuen esitutkinnan valmistuminen siirtyy syksyyn.

Tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Antti Leskelä Suomenlahden merivartiostosta sanoo viranomaisten tutkivan muun muassa sitä, miten epäilty laiton viisumikauppa liittyy laajempaan laittoman maahantulon järjestämiseen, jonka takana uskotaan olevan ammattimaista järjestäytynyttä rikollisuutta.

– Olemme tunnistaneet, että ihmisiä on liikuteltu isoja määriä ammattimaisten laittoman maahantulon järjestämisestä vastuussa olevien organisaatioiden toimesta.

Leskelän mukaan tutkinta on osa laajempaa kokonaisuutta.

– Eurooppaan tulo edellyttää passia ja viisumia. Näitä asiakirjoja on näille ihmisille tarvittu, jotta he voivat matkustaa. Tähän matkustamiseen ja näiden ihmisten Eurooppaan tuloon epäillään liittyvän tällaista laittoman maahantulon rikollisuutta. Esitutkinnassa selvitetään, mikä on näiden viisumien myöntäjien suhde tähän mainittuun rikollisuuteen.

“Pohdimme, miten voisimme toimia paremmin.”

Vaikka viisumikauppa jatkui STT:n tietojen mukaan vuosia, ainoa muodollinen selvitysprosessi asiasta on poliisin aloittama esitutkinta.

Ulkoministeriön hallintojohtajana tammikuun loppuun asti toiminut Ari Rouhe sanoo, että asiaa on selvitetty paljonkin, mutta ministeriössä ei ole aloitettu omaa muodollista tutkintaprosessia.

Rouhen mukaan asiassa ei ole nousut esille sellaista, joka edellyttäisi muuta kuin prosessien läpikäyntiä.

Onko ulkoministeriön päälliköiden virkavastuuta tai työntekijöiden valvontaa selvitetty sisäisesti?

– Tietojeni mukaan virkamiehet eivät ole rikosepäilyjen kohteena. Totta kai pohdimme, että miten voisimme paremmin toimia.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen sanoo, että ei esitutkinnan vuoksi voi kommentoida, valvottiinko paikallisia työntekijöitä riittävästi.

– Jos tämä menee oikeuteen, tämä on ehdottomasti yksi ydinkysymyksistä. En millään muotoa siksi halua lähteä vaikuttamaan esitutkintaan tai mahdolliseen oikeuden harkintaan.

Epäillyn viisumikaupan aikana suurlähettiläinä Ankarassa ovat toimineet Nina Vaskunlahti ja Päivi Kairamo, joka työskenteli aiemmin muun muassa presidentti Tarja Halosen kansliapäällikkönä.

Kumpikaan ei kommentoinut asiaa STT:lle.

STT–Sanna Raita-aho, Olli-Pekka Paajanen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE