Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

IL: Kansanedustaja syyttää kollegaansa rasismista istuntosalissa – “Henkilökohtaista syrjintää ja liittyi taustaani”

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar äänessä eduskunnan suullisella kyselytunnilla syyskuun alussa.

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar kertoo tänään julkistettavassa kirjassa eduskunnassa taannoin tapahtuneesta välikohtauksesta, jota hän pitää tyylipuhtaana rasismina. Asiasta uutisoi Iltalehti.

Yanar kertoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen kirjassa ” Maailmanpoliittinen kansalliskävely” (Into), kuinka hän oli viime vuoden joulukuussa yrittänyt eduskunnan kyselytunnilla saada puheenvuoron keskustelussa, joka käsitteli Suomen ulkopolitiikkaa.

Iltasanomien uutisesta tulee ilmi, että kun puheenvuoro meni Yanarilta kuitenkin ohi suun, hän viskaisi muistiinpanopaperit pöydälle tuhahtaen. Tällöin muutaman penkkirivin päässä hänestä istunut perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä oli huomauttanut:

– Kohta alkaa jihad!

Arabiankielisellä sanalla tarkoitetaan usein muslimien pyhää sotaa niin sanottuja vääräuskoisia vastaan. Kirjaimellisesti jihad tarkoittaa kamppailua.

– Hämmästyin todella paljon, että minulle, joka olen ateisti, sanotaan tuolla tavalla – ja vieläpä eduskunnan istuntosalissa, Yanar sanoo Iltalehdelle.

– Siinä ei ollut mitään kriittistä otetta maahanmuuttoa vastaan, vaan se oli henkilökohtaista syrjintää ja liittyi taustaani.

Lisää aiheesta

Tapaus osoittaa, että rasismi on levittäytynyt Suomessa valtakunnan politiikkaan.

Ozan Yanarilla on sekä Turkin että Suomen kansalaisuus. Turkissa syntynyt ja 14-vuotiaana Suomeen muuttanut Yanar on tällä hetkellä ainoa maahanmuuttajataustainen kansanedustaja.

Yanarin mukaan tapaus osoittaa, että rasismi on levittäytynyt Suomessa valtakunnan politiikkaan.

– Tuo on nimittelyä, työpaikkakiusaamista ja rasismia. Ei hän olisi sanonut noin, jos näyttäisin “tavalliselta valkoiselta suomalaiselta”, hän toteaa Iltalehdelle.

– Ei rasistisesti puhuta vain jossain torikeskusteluissa. Se on saapunut eduskuntaan, vallan ylimpiin kamareihin. Ja se on surullista.

Yanar ei ole tuonut asiaa aikaisemmin esiin julkisuudessa, sillä hän epäilee, että häntä olisi pidetty ”tuneellisena kuumakallena”, mikäli hän olisi reagoinut asiaan voimakkaasti. Iltalehden artikkelista kuitenkin selviää, että Yanar otti asian esiin sekä silloisen perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon sekä eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan kanssa. Mäkelä pyysi kommenttiaan Yanarin mukaan anteeksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE