Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ilmeisen vaikeita tapauksia tällaiset” – Lintilän viestimysteeri ei selvinnyt poliisitutkinnassa

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Keskustan Antti Kaikkonen (vas) ja Mika Lintilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 27. helmikuuta.

Kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) puhelimeen kohdistuneen epäillyn tietomurron esitutkinta on lopetettu, kertoi Syyttäjälaitos tiistaina. Näyttöä ulkopuolisten tunkeutumisesta tai murtautumisesta laitteeseen ei esitutkinnassa saatu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Esitutkinta koski Lintilän käytössä ollutta eduskunnan omistamaa puhelinta. Tapaus sai alkunsa, kun Lintilän Whatsapp-tililtä lähetettiin viime vuoden helmikuussa silloista pääministeriä Sanna Marinia (sd.) ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd.) pilkkaava meemi. Tuolloin elinkeinoministerinä toiminut Lintilä kertoi, ettei lähettänyt viestiä itse.

Keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaalista selviää, että keskustan silloinen kansanedustaja Mikko Kärnä teki helmikuussa 2023 sähköpostitse ilmoituksen poliisille Lintilän puhelimen mahdollisesta tietoturvaloukkauksesta.

-  Kärnän mukaan julkisuudessa on kerrottu, että ministeri Lintilän virkapuhelimen Whatsapp-tililtä olisi lähtenyt viesti, jota Lintilä ei ole itse lähettänyt. Kärnä ilmaisi huolensa eduskunnan laitteiden hakkeroinnista ja omasta tietoturvastaan, esitutkintamateriaalissa sanotaan.

Maaliskuussa syyttäjä määräsi esitutkinnan aloitettavaksi, koska alkutietojen perusteella oli syytä epäillä, että eduskunnan omistamaan, kansanedustajan ja valtioneuvoston jäsenen käytössä olevaan puhelimeen oli kohdistunut tietomurto.

POLIISIN puhutuksessa Lintilä kertoi, että hänen virkapuhelimensa Whatsapp-tililtä oli lähetetty eduskunnan sisäiseen Whatsapp-ryhmään Marinin ja Mäkysen kuvasta muokattu meemi. Lintilä myös kertoi, ettei ollut lähettänyt meemiä itse, mutta puhelin oli hänen hallussaan lähetyshetkellä.

Lintilä oli viestin lähettämisen aikaan illallisella suomalaisen pörssiyhtiön edustajan kanssa. Lintilä on aiemmin kertonut, että hänelle selvisi meemin lähettäminen siinä vaiheessa, kun hänen erityisavustajansa oli yhteydessä ja kysyi, onko Lintilä todella lähettänyt viestin.

Lintilä kertoi sittemmin, että hänen tilinsä on todennäköisesti kaapattu. Kuva oli lähetetty Lintilän eduskuntanumerosta, joten eduskunnan tietohallinto selvitti asiaa ulkopuolisen tahon kanssa. Lintilä kertoi selvityksen valmistumisen jälkeen, että hänen tiliään ei ole kaapattu, mutta rinnakkaiskäyttöä ei voida sulkea pois. Lintilä on kertonut yrittäneensä selvittää asiaa myös Whatsapp-sovelluksen omistavan Metan kanssa.

“Ilmeisen vaikeita tapauksia”

Esitutkinnan rajoittamispäätöksen mukaan puhelimen tietosisältöön suoritettiin viime huhtikuussa erityinen etsintä ja laite jäljennettiin KRP:ssä.

-  Puhelimessa ei ole jälkiä, että Whatsappia olisi käytetty rinnakkaiskäytöllä. Puhelimen lokit osoittavat, että Whatsapp-tiliä on käytetty juuri tällä puhelimella kyseisenä ajankohtana. Puhelimen lokit ja Whatsappin lokit vastaavat ja täydentävät toisiaan, eikä ole viitteitä, että niiden tietoja olisi vääristelty, päätöksessä sanotaan.

Lintilä sanoi tiistaina STT:lle, että syyttäjän päätös on selkeä. Hän myös huomautti, että syyttäjä laittoi tutkinnan asiassa vireille. Lintilä ei ole vaatinut asiassa rangaistusta.

-  Edelleen, se ei kuitenkaan poista sitä, että itse en ole tietoisesti silloin sitä viestiä lähettänyt, Lintilä sanoi.

Lintilän mukaan “asia on tältä osin loppuun käyty”. Jääkö nyt siis selvittämättä, kuka viestin lähetti?

-  Joo, siinä se tällä hetkellä. Kyllähän tuo aika kauan kesti, mutta ilmeisen vaikeita tapauksia tällaiset, Lintilä sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE