D-analyysit

Ilon ja surun pommit – Hjallis tarvitsee diplomatiaa ja liikemiehen taitojaan

Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Vapun aatonaatto 2018 jää Suomen urheilun historiaan parin pommin hetkinä. Valtteri Bottas oli viemässä formulavoittoa Bakussa, mutta rengas räjähti muutama kilometri ennen kruunajaisia. Siihen ilo sitten päättyikin. Muutama tunti myöhemmin Suomen alle 18-vuotiaat nuoret kiekkoilivat itsensä maailmanmestareiksi Tsheljabinskissä Venäjällä. Suomi ei hävinnyt ainoatakaan seitsemästä ottelustaan.

Isoja tapahtumia molemmat.

Suomi voitti nyt neljännen kerran ikäluokan mestaruuden, 1999, 2000, 2016 ja 2018. Herää kysymys, miksi meillä nuoret pärjäävät, mutta sitten voitot harvenevat. Uskon, että päättäjämme ovat pohtineet ja pohtivat kuumeisesti edelleen mistä löytyisi viisasten kivi.

***

Formulat ovat yksitoikkoinen tapahtuma, vaikka draamat piristävätkin. Maailmassa on kaksi autonvalmistajaa, Mersu ja Ferrari, jotka hallitsevat kisoja. Samaa voi sanoa myös näiden merkkien kuljettajista.

Vaihtelevuutta kaivataan.

***

Harry Harkimon äiti oli kotoisin Kokkolasta edustaen veitsi- ja haarukkatehdasta Hackmann. Isä Osmo Harkimo siirtyi elokuva-alalta Ylen tv-kuvaajaksi.

Harry oli idearikas jo nuoruudessaan. Töölön Vesa oli TUL:n menestyksekäs jalkapallo- ja jääkiekkoseura. Sen nimekäs nallipyssyketju Kyntölä–Tumba–Turunen ja Hiiros teki tuhojaan.

Jääkiekkofani Aimo Mäkinen ryhtyi Vesan tukijaksi ostaen sen ja samalla antaen sille Tikkurilan väritehtaan valikoimasta Jokerit–nimen.

Sittemmin Harkimo teki kaupat Mäkisen kanssa ja osti seuran itselleen. Tästä alkoi Harkimon ura Jokereissa, joka on nyt päättymässä. Jokerien osaomistus on venäläisillä, mutta Harkimolla enemmistöosuus 51%. Tietojen mukaan Jokerit on varsin tappiollinen KHL-seura kymmeninemiljoonine velkoineen.

Kukahan ostaa tämän velkapesän, jota on tuettu idän öljyrahoilla?

Harkimo on aina ollut ennakkoluuloton ja uskonut suuriin suunnitelmiin. Saavutuksiakin on, kuten Hartwall-areena ja Töölön jalkapallostadion. Taloudellinen menestys on ollut vaihteleva, kuten miinukselle jäänyt jalkapalloura Töölössä.

Hjalliksella on myös takanaan Atlantin ylittävä yksinpurjehdus, vaikka karauttikin paattinsa Porkkalan kivikkoihin. Hjallis on ollut aina kiinnostunut politiikasta, mutta vain hänen omilla ehdoillaan. Nyt jouduttiin törmäyskurssille kokoomuksen kanssa ja lopputulos on vielä epäselvä.

Mutta mikä on Jokerien kohtalo? Siinä Hjallis tarvitsee diplomatiaa ja liikemiehen taitojaan.

***

Suomessa pelataan useiden palloilulajien sarjoja. Pyrkimys on tuottaa hyvä taloudellinen tulos ja paras voittaja. Sarjamuodot ovat erilaisia. Useissa pelataan normaalien sarjakierrosten päätyttyä playoff-otteluja. Tämä systeemi on näyttänyt olevan parempi niin urheilulliselta kuin taloudelliseltakin kannalta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat