Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eero Heinäluoma: Hän on keskustan uhka – “Asiakritiikki on vahvaa, vaikka hänen poliittinen uskottavuutensa kärsiikin”

Kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarkastelee Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan politiikan repaleista karttaa.

Hjallis Harkimo lähti kokoomuksesta näyttävästi ja suurella julkisuudella.

– Harkimon kritiikki kokoomusta kohtaan on kovaa, vaikka se liittyy enimmäkseen päätöksentekoon ja vähemmän politiikkaan. Kun maassa on jo ennestään kolme markkinaliberaalia puoluetta ja ne kaikki käyttävät hallitusvaltaa, joutuu kysymään, onko Harkimo todellinen vaihtoehtoa nykymenolle, Heinäluoma kirjoittaa.

Heinäluoma jatkaa, miten monia markkinausko jo hirvittää, mutta ei kaikkia uudistajia.

– Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) kokee, ettei markkinoiden vapaus ole ollenkaan riittävä. Hän haastaa kokoomuksen nykylinjan oikealta.

– Lepomäen jättiläismäinen, yli 700-sivuinen kirja avaa Harkimoa perusteellisemmin haastajan poliittiset tavoitteet. Selväksi tulee, ettei Lepomäen mielestä kokoomuksella ole visiota ja puolue tyytyy pelkkään näpertelyyn ja hyvän tunnelman ylläpitämiseen.

“Talonpoikaisuus, alkiolaisuus ja kekkoslaisuus ovat joutuneet väistymään.”

Heinäluoman mukaan keskustan nykymenon haastaja tulee vasemmalta. Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ilmoitti jättävänsä niin kunniapuheenjohtajuuden kuin keskustan jäsenyydenkin protestina nykymenolle.

– Väyrynen sanoo suoraan, että puolue tekee liian markkinaliberaalia politiikkaa. Talonpoikaisuus, alkiolaisuus ja kekkoslaisuus ovat joutuneet väistymään.

– Väyrysen asiakritiikki on vahvaa, vaikka hänen poliittinen uskottavuutensa kärsiikin monista viime aikojen äkkikäänteistä, Heinäluoma toteaa.

– Mielenkiintoista on, että oppositiossa aatteellinen keskustelu on hiljaisempaa. Vihreistä ei puheenjohtajavalinnan jälkeen kuulu mitään – ei sama- eikä eriseuraista viestiä. Sosialidemokraateissakin johto on saanut rakentaa omaa linjaansa rauhassa puheenjohtaja Rinteen voitettua haastajansa Lahden puoluekokouksessa alkuvuodesta 2017.

“Eduskunnasta lähtee loppuvaalikaudesta vielä enemmän ääntä kuin alkukaudesta.”

Heinäluoman mukaan vanhojen puolueiden kannattaa ottaa Harkimon ja Jungnerin toiminnallinen kritiikki vakavasti, jos haluavat menestyä myös tulevaisuudessa.

– Edustuksellinen demokratia on edelleenkin toimivin demokratia mutta ei lähelläkään täydellistä. Suoria vaikutusmahdollisuuksia – vuorovaikutusta – kaivataan kaikessa päätöksenteossa, myös puolueiden sisällä. Perustuslaki tunnusti suoran vaikuttamisen tarpeen, kun kansalaisaloitteet tehtiin mahdolliseksi.

Näillä näkymin eduskunnassa on kesäkuussa jo 10 eduskuntaryhmää.

– Se on enemmän kuin pitkään aikaan. Eduskunnasta lähtee loppuvaalikaudesta vielä enemmän ääntä kuin alkukaudesta.

– Hallituksen enemmistö eduskunnassa kutistuu edelleen. 103 kansanedustajaa ei mahdollista kovin suuria repeämiä tai poissaoloja äänestyksissä.

– Vaaleihin valmistautuva politiikka on nyt aika lailla tukinuittoa koskessa. Kaikki tukinuittajat eivät taida tässä koskenlaskussa pysyä tukkinsa päällä, Heinäluoma päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE