Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

IMF ehdottaa lisätoimia valtion tulopuolen vahvistamiseksi – arvioi myös, ettei Suomi saavuta hiilineutraaliustavoitettaan nykytoimin

iStock

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on julkaissut vuosittaisen arvionsa Suomen talouden tilasta ja näkymistä. Raportti käsittelee talouden haasteita ja antaa suosituksia Suomen finanssi-, rakenne-, ilmasto- sekä makrovakaus- ja rahoituspolitiikkaan.

Demokraatti

Demokraatti

Suomen talous supistui viime vuonna, koska kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kehittyivät heikosti, asuntojen hinnat laskivat ja korot pysyivät korkeina. Euroopan heikko talouskehitys heijastui Suomeen.

IMF:n mukaan työmarkkinat ovat pysyneet vahvoina, vaikka työttömyysasteessa on nousupaineita muun muassa rakentamisen hiipumisen vuoksi. Valuuttarahasto odottaa valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan, että talous kasvaa maltillisesti tänä vuonna ja kasvu vahvistuu ensi vuonna. Kasvua tukevat inflaation hidastuminen ja korkojen aleneminen.

HALLITUSOHJELMAN sopeutustoimet ovat pääosin linjassa IMF:n edellisten suositusten kanssa, VM kertoo. Valuuttarahasto arvioi, että julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen nousee 85 prosenttiin vuoteen 2028 mennessä.

Valuuttarahaston mukaan hallituksen pitää tehdä lisätoimia, jotta se saavuttaa tavoitteensa julkisessa taloudenpidossa. IMF ehdottaa lisätoimia etenkin valtion tulopuolen vahvistamiseksi. Pitkällä aikavälillä julkisen talouden kestävyyttä haastaa se, että väestö ikääntyy ja hoitomenot kasvavat.

IMF katsoo, että hallituksen työelämäuudistukset tukevat työllisyyden kasvua tulevina vuosina. Valuuttarahasto kehottaa kuitenkin toimiin, jotta työvoiman osaaminen vastaisi paremmin työmarkkinoiden tarpeita. Lisäksi olisi hyvä nostaa korkeakoulutettujen osuutta sekä tukea ulkomaisen työvoiman houkuttelemista ja integroimista työmarkkinoille.

IMF arvioi, että Suomi ei saavuta hiilineutraaliustavoitettaan nykyisillä ilmastotoimilla.

Rahoitusjärjestelmällä on tarvittavat pääomapuskurit, jotka pitävät huolta rahoitusjärjestelmän vakaudesta myös laskusuhdanteessa. Suomen pitää kuitenkin varautua maksuvalmiusshokkeihin ja kansalliset rajat ylittäviin riskeihin.

RAPORTIT perustuvat IMF:n asiantuntijoiden taloudellisiin analyyseihin ja keskusteluihin, joita valuuttarahaston asiantuntijaryhmät kävivät tammikuussa viranomaisten, tutkimuslaitosten, työmarkkinaosapuolien ja monien muiden tahojen kanssa Suomessa.

Asiantuntijaryhmä julkaisi Suomea koskevan lausuntonsa 23. tammikuuta. Suomi-raportit ovat nyt kokonaisuudessaan saatavilla valuuttarahaston verkkosivuilla.

IMF:n vierailuja jäsenmaissa kutsutaan artikla IV -konsultaatioiksi, sillä ne perustuvat IMF:n sopimusartiklaan IV. IMF tekee arvion vuosittain.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE