Nyheter

Industrifacket utlyser strejk på drygt 450 arbetsplatser

Johan Kvarnström

Industrifacket meddelar om att förbundet inleder en politisk strejk på 455 arbetsplatser runtom i landet. Strejken berör omkring 40 000 anställda. Strejken gäller samtliga schemalagda arbetspass som inleds torsdagen 14.12 mellan klockan 00.00 och 23.59.

ABL

 

 

Strejkerna är en protest mot regeringens nedskärningspolitik och oansvariga arbetsmarknadsreformer. Regeringens planer påverkar i hög grad en och samma grupp: arbetstagarna.

Industrifackets stridsåtgärder är en del av fackcentralen FFC:s gemensamma kampanj Vägande skäl, vars syfte är att försvara arbetstagarna mot regeringens ensidiga försämrings- och nedskärningsförslag. Strejkerna gäller inte nödarbete eller arbete som är nödvändigt för att trygga liv och hälsa.

I Sydösterbotten deltar bland andra det anställda vid metallföretagen NTM Närpes trä- och metall samt Närko i strejken liksom också de anställda vid Trailer-Rigg i Kaskö och sängtillverkaren Hilding Anders i Närpes.

I Vasa strejkar de anställda vid ett antal enheter på ABB. I Jakobstadsnejden berörs bland annat OSTP Finland, Ekeri och Alfen Elkamo. I Karleby deltar de anställda vid Kongsberg Maritime i strejken.

I Egentliga Finland kommer bland annat anställda vid Sandviks fabrik i Åbo samt Teleste i Littois att delta i strejken liksom en omfattande del av företagsklustret i anslutning till Åbovarvet.

I huvudstadsregionen kommer bland annat anställda vid Helsingforsvarvet, teknologiföretaget ABB:s enheter i Helsingfors, Orions läkemedelsfabrik i Esbo och teknologiföretaget Vaisalas fabrik i Vanda att lägga ner arbetet.

I Västnyland kommer bland annat anställda vid Forcit, ViskoTeepak och Helkama Velox och Helkama Bica i Hangö att lägga ner arbetet torsdagen den 14 december. I Östnyland kommer personal på metallföretagen Loval i Lovisa och K. Hartwall i Sibbo att delta i strejken.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE